Mojbiz

PROGRAM POTPORE: Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna potpora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na račune 1602 proizvođača mandarina, Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplatila je 20 milijuna kuna u sklopu Programa potpore za 2019. godinu, piše u nedjelju Večernji list.

Za ukupno 1646 hektara proizvođačima, registriranima u Upisniku poljoprivrednika te digitalnoj evidenciji poljoprivrednog zemljišta ARKOD, isplaćeno je 12.150 kuna po hektaru mandarina i klementina. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je cilj potpore poboljšati održivost proizvodnog potencijala, s obzirom na to da mandarine posljednjih godina ugrožava velika rasprostranjenost i štetno djelovanje sredozemne voćne muhe, navodi dnevnik.

Na mandarine, kojih u boljim sezonama proizvedemo i tri do pet puta više od domaćih potreba te su naš jaki izvozni adut, otpada 95 posto od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj. Najviše ih je u dolini Neretve – oko 1,4 mil. stabala.

No, urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima pa je u 2017. ubrano samo 19.011 tona. Godinu prije, primjerice, ubrano je rekordnih 90 tisuća tona, a lani ukupno 47.676 t. Ove se godine pak očekuje nešto slabiji urod – oko 45 tisuća tona, i to zbog loše pripreme stabala za zimu na kojima je lani ostalo neubrano 10 posto plodova.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Opuzenu je na sastanku s proizvođačima kazala kako se Hrvatska ne može s drugima mjeriti po količini niti određivati svjetske tijekove, ali može držati do neretvanske mandarine i na odgovarajući je način predstaviti na domaćem i inozemnom tržištu te provesti oznaku izvornosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MANDARINE, POTPORE