Zagreb

ZAGREB: Izložba akademske slikarice Nade Zec Ivanović u Muzeju Mimara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba Nade Zec Ivanović u Muzeju Mimara, na kojoj se ta dubrovačka akademska umjetnica predstavlja novim ciklusom slika objedinjenih s naslovom "Pod kapom lude", otvara se u srijedu u Muzeju Mimara.

S podnaslovom "Slijepac vodi slijepca - Hommage Pieteru Bruegelu Starijem" izloženo je desetak autoričinih ulja na platnu, formata 160 x 200 centimetara, nastalih u protekle dvije godine.

Po riječima kustosa Milana Bešlića, već su se i u njezinim ranijim slikarskim ciklusima mogli iščitavati elementi grotesknog i ludičkog koji su učestalije i dominantnije markirali osnovna obilježja likovnog izraza, a ovim je ciklusom to produbila.

Kako je ustvrdio u predgovoru kataloga, umjetnica je svoju tematsku preokupaciju sažela u jednu cjelinu što je naglasila nazivom "Pod kapom lude“ i time uskladila motivsku raznovrsnost u okosnici ciklusa, kojom problematizira ljudsko postojanje u kontekstu društvenih i socijalnih, etičkih i moralnih vrijednosti.

"U ovako naznačenom tematskom okviru razvidno je slikaričino primarno humanističko stajalište kojim propituje, ako možemo to paradoksom izraziti, njegovo postojanje u ljudskom nepostojanju, odnosno, njegovo nepostojanje u ljudskom postojanju", ocijenio je.

Kao vrijednu pozornosti izdvojio je poetsku sastavnicu u slikaričinu izrazu jer ga prožima specifičnim ozračjem koji otkriva iracionalno i podsvjesno. "Ta nadrealna sastavnica, jednako kao i ona ludička i groteskna, konstanta je stvaralačkog procesa Nade Zec Ivanović jer ga istim likovnim nabojima prožima i determinira te, povrh toga, i pokreće u otkrivanju novih spoznaja o ljudskoj egzistenciji u vremenu i prostoru i traženju novih likovnih vrijednosti u svojemu slikarstvu", dodao je.

Nada Zec Ivanović (Dubrovnik, 1965.) diplomirala je slikarstvo  na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Tijekom studija izučavala je i grafiku, te je s grafičkim radovima sudjelovala na međunarodnim grafičkim žiriranim izložbama u Cadaquesu, Barceloni, Wingfieldi, Sofiji, Bagesu.

Prije ciklusa „Pod kapom lude“, realizirala ih je još pet - "Ishodišta“, "Letači“, "Friendship“, "Krajolici“ i "65 pogleda na Grad“, a ostvarila je i veliki broj slika, akvarela, crteža.

Izlagala je na više od osamdeset izložbi u zemlji i inozemstvu (Palm Beach, Bonn, Mostar, Graz, Kotor, Cetinje, Salzburg) od kojih je četrnaest samostalnih. Okušala se i u drugim vidovima likovnosti, dizajnu plakata i kazališnoj kostimografiji, a dvadeset godina se bavila i pedagoškim radom.

Njezina će izložba u "Mimari" biti otvorena do 27. listopada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

muzej mimara, izložba, nada zec