Hrvatska

VARAŽDIN: Direktorica nezakonito zaradila 6,4 milijuna kuna na prodaji rabljenih automobila

Piše: PolitikaPlus/Hina

Varaždinska policija osumnjičila je 44-godišnjakinju da je poreznim prijevarama u poslovima nabave i prodaje rabljenih automobila oštetila državni proračun za gotovo 6,4 milijuna kuna.

Policija je u četvrtak priopćila kako osumnjičenu tereti da je, kao direktorica dvije tvrtke iz Varaždina koje su se bavile nabavom i prodajom rabljenih automobila, od početka 2014. do kraja 2016. godine počinila kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ona je, kažu u policiji, davanjem netočnih i nepotpunih podataka o prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, te izradom i korištenjem krivotvorenih poslovnih isprava, neosnovano prijavila odbitak pretporeza za raznu fiktivnu robu, čiji promet s odvijao između navedenih tvrtki.

U te su malverzacije bile uključene i druge tvrtke koje su već ranije sudjelovale u poreznim prijevarama, ili je pak bila riječ o fiktivnim tvrtkama te onima koje nisu bile u sustavu poreza na dodanu vrijednost.

Nadalje, osumnjičena nije u cijelosti prijavila i platila porez na dodanu vrijednost i porez na dobit, neosnovano je koristila oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara u druge članice Europske unije, te nije kao odgovorna osoba vodila trgovačke i poslovne knjige koje je bila obvezna voditi sukladno zakonu.

Svojim postupanjem kao odgovorna osoba i direktorica navedenim je tvrtkama pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 6.380 000 kuna na štetu državnog proračuna. Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, zaključuju u varaždinskoj policiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRIJEVARE, POLICIJA, KRIMINAL