Hrvatska

JELINIĆ NA ODBORU: DORH se ne bavi percepcijom javnosti već činjenicama, dokazima i kaznenim progonom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u četvrtak je, odgovarajući na pitanja članova saborskog Odbora za pravosuđe vezana za dojam javnosti o korumpiranosti pravosuđa, kazao da se Državno odvjetništvo (DORH) ne bavi percepcijom javnosti već isključivo činjenicama, dokazima i kaznenim progonom počinitelja.

''Percepija javnosti o korumpiranosti pravosuđa, koja je vidljiva iz medija, vrlo je visoka, no kada se javnost ili pojedince pita jesu li osobno svjedočili korupciji u pravosuđu postotak takvih osoba je manji nego u Švicarskoj'', odgovorio je Jelenić na pitanje MOST-ovog člana saborskog Odbora za pravosuđe Nikole Grmoje da ocijeni dojam javnosti o hrvatskom pravosuđu.

Peđu Grbina zanimalo je zašto postupci za korupciju i ratne zločine, poput slučaja Glavaš, predugo traju. ''Mi u tužiteljstvu odradimo svoj posao i potom čekamo presudu. Vrlo je teško vraćati se sporu kojem je ukinuta pravomoćna presuda i to je veliko opterećenje za rad državnog odvjetništva. Pritom ne vidim pogreške u radu tužiteljstva'', odgovorio je Jelenić.

Stevu Culeja iz HDZ-a zanimala je istraga o ubojstvu liječnika Ivana Šretera koji je ubijen kod Pakraca 1991. i je li u tom slučaju ispitan saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac koji prema Culeju ima saznanja o tom ubojstvu, a koja temelji na dostupnim dokumentima. Culeja je zanimalo i je li moguće da tužiteljstvo nije moglo pronaći povezanost Radenka Alavanje i ubojstava u Borovom Selu. Pritom je podsjetio da je Alavanji kao komandatnu štaba obrane Borova Sela odlukom Vrhovnog suda potvrđena oslobađajuća presuda za ratni zločin.

''Bio bih nadčovjek kada bih znao odgovore na vaša pitanja vezana za konkretne slučajeve'', kazao je Jelenić, uputivši Culeja da se, ukoliko ima konkretnih saznanja vezanih za te slučajeve, obrati nadležnom državnom odvjetništvu. Glavni državni odvjetnik podsjetio je i kako postoji pravosudna suradnja sa Srbijom po pitanju ratnih zločina.

Zastupnika SDP-a Peđu Grbina zanimalo je kako nezainteresiranost mladih pravnika za rad u tužiteljstvu utječe na rad DORH-a te treba li zbog osnivanja Visokog kaznenog suda osnovati i Visoko državno odvjetništvo. Jelenić je kazao da mladi ne vide perspektivu u radu u tužiteljstvu te da je teško zadržati ljude. Pritom je ocijenio da djelatnici DORH-a rade ''predano, naporno i pošteno''.

Marija Jelkovac iz HDZ-a postavila je Jeleniću pitanje kako ocjenjuje dobnu strukturu zaposlenika u DORH te zašto je u tužiteljstvu mali broj vježbenika.

''Promicanje u pravosudnoj hijerarhiji je, nažalost, vezano za radni staž i zakon. Godine nose iskustvo, zrelost, uravnoteženost i uvijek je na dobrobit organizaciji'', zaključio je Jelenić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRAŽEN JELINIĆ, DORH