Svijet

EKONOMSKI MIGRANTI: Italija ograničava prava na azil za migrante iz "sigurnih zemalja"

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Italija će otežati migrantima iz tzv. "sigurnih zemalja" da dobiju pravo azila, rekla su dvojica ministara u petak.

Popis "sigurnih zemalja" uključuje 13 država koje predstavljaju trećinu ukupnog broja migranata koji dolaze u Italiju, rekao je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na konferenciji za novinare.

Na popisu su: Alžir, Maroko, Tunis, Albanija, Bosna, Zelenortski Otoci, Gana,  Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Senegal, Srbija i Ukrajina.

Ministar pravosuđa Alfredo Bonafede rekao je da će sada "teret dokazivanja" za tražitelje azila iz tih zemalja biti na njima a ne na Italiji.

Smatrat će se da ne ispunjavaju uvjete za zaštitu te će im se dati repatrijacijska rješenja, osim ako ne mogu dokazati da bi u domovini bili ugroženi, rekao je Bonafede.

Izmjena propisa ubrzat će procesuiranje zahtjeva za azilom osoba iz tih zemalja, "s oko dvije godine na četiri mjeseca", dodao je Di Maio.

On je mjeru opisao kao "prvi korak", nakon kojeg će slijediti više repatrijacija osoba kojima su odbijeni zahtjevi za azilom, također na temelju novih dogovora o kojima će se pregovarati sa zemljama odakle ti migranti potječu.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

italija, migranti