Svijet

UN pozvao na istragu: Stotine prosvjednika ponovno na ulicama Hong Konga

Piše: PolitikaPlus/Hina

Podzemna željeznica u Hong Kongu još uvijek ne vozi, onemogućeno je prometovanje azijskim financijskim središtem, a trgovački centri su u subotu zatvoreni nakon što su u nasilnoj noći policajci pucali u tinejdžera, a prosvjednici zapalili stanice podzemne željeznice. 

U petak su u Hong Kongu izbili prosvjedi nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. za kojim uprava nije posezala u zadnje 52 godine i zabranila nošenje maski na prosvjedima. 

Noć "ekstremnog nasilja" opravdala je korištenje izvanrednog zakona, rekla je u subotu na televiziji Carrie Lam koju podržava Peking. 

"Hong Kong je zadesila vrlo mračna noć zbog radikalnog ponašanja pobunjenika. Društveno je danas djelomično paralizirano", rekla je Lam. 

Unatoč zabrani i blokiranom javnom prijevozu, nekoliko stotina prodemokratskih prosvjednika, mnogi s maskama, izašli su u subotu na ulice i promarširali Causeway Bayom. 

Druge skupine prosvjednika okupile su se u okruzima Sheung Shui i Tshim Sha Tsui. 

"Vlada mora naučiti da ne može ovako pritiskati stanovnike Hong Konga", rekla je 22-godišnjica prosvjednica Sue, noseći masku i tamne naočale. 

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je na neovisnu istragu nasilja tijekom protuvladinih prosvjeda u Hong Kong poručivši da su ozljede alarmantne. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HONG KONG, PROSVJEDI