Hrvatska

CRO Demoskop: HDZ blago raste, SDP je zaustavio višemjesečni rast, a najveći gubitnik uvjerljivo je Živi zid

Piše: PolitikaPlus
Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada, HDZ bi, iako prilično tijesno, bio relativni izborni pobjednik. Pokazalo je to redovno mjesečno istraživanje Cro Demoskop o rejtingu političara i stranaka koje ekskluzivno donosi RTL. Jedno od zanimljivijih otkrića u istraživanju za listopad svakako je podatak da je Kolinda Grabar Kitarović ponovno srušena s trona najpozitivnijeg političara.

Krvna slika stranaka je sljedeća: HDZ blago raste, SDP je zaustavio višemjesečni rast, a najveći gubitnik uvjerljivo je Živi zid. S blagim rastom od pola postotnog poena više, HDZ-u se zadržao na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka, ali samo 2,9 postotnih poena ispred SDP koji je s 24,3 posto zadržao drugo mjesto. Iako po prvi put nakon pet mjeseci nisu zabilježili rast, mogu i dalje biti zadovoljni s rezultatom koji je znatno bolji od rezultata koji su ostvarili u listopadu prošle godine, kada je potpora stranci pala ispod 18 posto.

Treći izbor i dalje je lista Mislava Kolakušića. Bivši sudac, sada europarlamentarac koji izbjegava medije i oglašava se na društvenim mrežama, a želi biti i predsjednik i premijer i ministar bilježi rast potpore od 0,2 posto pa je sada na 6,1 posto.

Nakon fijaska na Europskim izborima, a onda i nedavne potpore Miroslavu Škori MOST nastavlja rasti, sada je na 5,5 posto potpore pa tako i oni kao i HDZ bilježe rast od pola postotnog poena u odnosu na prošli mjesec. Blagi rast bilježi i HSS koji je sada na 3,5 posto. Razloga za veselje nemaju Neovisni za Hrvatsku koji nakon raspada nastavljaju padati, Bira ih 2,2 posto ispitanika (u rujnu 2,6 posto). Nešto manje ima stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – 2 posto (1,9 u rujnu), dok stranku bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara, sada predsjednika stranke koja nosi njegovo ime, bira 1,9 posto ispitanika (1,7 u rujnu). Istu potporu ima i njegova bivša stranka Živi zid (1,9 posto, jednako kao i u rujnu).

Prošle je godine u listopadu Živi zid bilježio potporu od preko 12 posto, tako je ta lista na međugodišnjoj razini najveći gubitnik. HDZ-ov partner HNS, nakon odlaska Matije Posavca bilježi blagi pad, sada su na 1,7 posto (u odnosu na 1,9 u rujnu) tako da suprostavljanje Blaženke Divjak, ministrice iz njihove kvote, premijeru zbog plaća učiteljima i nije pozitivno utjecalo na rejting.

Promjene i na listama najpozitivnijih i najnegativnijih političara

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović više nije vodeća na ljestvici najpozitivnijih političara. S te pozicije, kao i prije dva mjeseca, smijenio ju je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković kojeg kao najpozitivnijeg domaćeg političara vidi 11,2 posto ispitanika, ali koji istovremeno i dalje drži i vrh ljestvice najnegativnijeg političara (19,7 posto).

Zoran Milanović je najpozitivniji za 7,6 posto ispitanika, bilježi rast nešto iznad postotnog poena (6,4 posto u rujnu). Ministar financija Zdravko Marić i dalje je četvrti izbor s 3,6 posto, ali pada (5,2 posto u rujnu). Ivan Pernar nešto bolje stoji nego prošlog mjeseca, ali i dalje je najpozitivniji za manje od 3 posto ispitanika (2,9 posto u odnosu na rujanskih 2,7). Iako su i dalje u top 10, pad na ovoj prestižnoj ljestvici bilježe i Miroslav Škoro (2,7), Mislav Kolakušić (2,6) i Davor Bernardić (2,3). Oni su ispod 3 posto. Najviše je i ovoga mjeseca onih koji poručuju da nitko od političara nije najpozitivniji - više od petine ispitanika šalje upravo takvu poruku (22 posto).

Milorad Pupovac i dalje je drugi izbor na ljestvici najnegativnijih političara s 12,5 posto (12,7 posto u rujnu). Zorana Milanovića najnegativnijim vidi 9 posto ispitanika; gotovo dvostruko više nego u rujnu. (5,0 posto u rujnu). Više negativnih glasova ima i Kolinda Grabar Kitarović, tako ju vidi 7 posto ispitanika (4,8 posto u rujnu). Više je i onih koji šefa oporbe Davora Bernardića negativno ocijenjuju - 4,6 posto (2,7 posto u rujnu), dok je nakon smjene, unatoč početku istrage i aktiviranju saborskg mandata ispitanicima Lovro Kuščević ispao iz fokusa, dvostruko manje ispitanika ga negativno ocjenjuje (3,1 posto u listopadu u odnosu na rujanskih 6,7 posto). Pada negativan doživljaj i Milana Bandića (3,0 posto), a u top 10 je, godinama politički neaktivni bivši premijer Ivo Sanader (2,1 posto). Da su svi političari negativni poručuje gotovo deset posto ispitanika (9,8 posto). Ostalih je 1,9 posto, a ne zna 12,8 posto.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

političari, stranke