Scena

LOVARN: Počinje 46. lovranska Marunada

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na tradicionalnoj lovranskoj "Marunadi" koja će se tijekom sljedeća tri vikenda održavati u Lovranu, zatim u Lignju i Dobreću, posjetitelji će moći kupiti i kušati lovranski kesten marun, razna jela i delicije spravljene na osnovi maruna, ali i novo pivo od maruna nazvano "Lovranski Mustaćon".

Ovogodišnja, 46. po redu "Marunada" svečano će biti otvorena u petak, 11. listopada u Lovranu, uz svečani mimohod.

Riječ je o tradicionalnoj lovranskoj manifestaciji, koja, kako ističu iz Turističke zajednice Lovrana, sve više postaje turistički proizvod cijele opatijske rivijere, nudi brojne zanimljivosti za sve generacije te puni i do 80 posto lokalnih turističkih kapaciteta tijekom listopada.

Na "Marunadi" se nude proizvodi spravljeni od maruna i o d njih spravljenih jela. U kavanama i slastičarnicama spravljaju se kolači, slastice i torte, a u konobama i restoranima mogu se kušati originalna domaća jela i jela na osnovi maruna.

Lovranski marun je sorta pitomog kestena većeg ploda, koji raste na obroncima Učke.

Posebnost ovogodišnje "Marunade" je novo tamno pivo na osnovi lovranskih maruna – "Lovranski Mustaćon", koji će se u lovranskim ugostiteljskim objektima prodavati za vrijeme "Marunade."

Ideja za kreiranje piva nastala je na prošloj "Marunadi", a na proizvodu se radilo deset mjeseci u radionici jedne riječke craft pivovare.

"Lovranski Mustaćon" će ove sezone biti proizveden u 3000 boca s tri različite etikete, na kojima su prigodni simboli Lovrana.

"Mustaćon", po kojemu je pivo dobilo ime, je drveni reljef tamnoputog brkatog i bradatog muškarca s turbanom na glavi u luneti portala patricijske kuće na glavnom trgu lovranske starogradske jezgre. Portal je izgrađen 1722..

U programu "Marunade" najavljeni su brojni koncerti, susret oldtimera, malonogometni i boćarski turnir, sajam autohtonih proizvoda, nordijska šetnja stazama maruna, degustacije, izložba gljiva, etno izložba, treking utrka i planinarski pohod te biciklijada.

Prvog dana manifestacije u središtu Lovrana bit će održana i "Mića Marunada".

Prijatelji iz Društva "Naša djeca" iz Koprivnice uprizorit će svoj renesansni sajam, a slijede izložba dječjih radova i prigodne radionice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lovran, maruni