Hrvatska

NATJEČAJ: Tri prijave za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada bi idući tjedan Saboru trebala predložiti ime nove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a uz sadašnju natječu se poznata sutkinja i zaposlenica Vlade, piše u petak Jutarnji list.

Sabor bi je trebao izabrati do 25. listopada, kada istječe osmogodišnji mandat sadašnjoj pravobraniteljici, Višnji Ljubičić.

Na natječaj za tu dužnost prijavile su se samo tri kandidatkinje Višnja Ljubičić, koja se bori za još jedan mandat, dugogodišnja sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković te voditeljica službe za ljudska prava u Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Danijela Gaube.

Natječaj za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova bio je iznimno kratak - raspisan je 20. rujna i trajao je samo osam dana..

Njegova tehnička provedba, tj. prikupljanje prijava i provjera formalnih uvjeta kandidata, povjerenaje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dnevnik navodi da je Ministarstvo tjedan dana odbijalo dati podatak o broju i imenima kandidata, a dostavilo ih je tek kad su zaprijetili obraćanjem povjereniku za informiranje.

Institucija specijalne pravobraniteljice utemeljena je 2003. godine jer se od Hrvatske u pretpristupnom procesu Europskoj uniji tražio snažniji institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava, čiji je važan segment i ravnopravnost spolova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravpbraniteljica za ravnopravnost spolova, natječaj, vlada rh