Zagreb

SABOR: Bandićeva stranka očekuje da će Vlada naći rješenje s prosvjetarima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda izjavio je u srijedu kako njegova stranka očekuje da će Vlada naći rješenje s prosvjetarima, a ako do toga ne dođe njihov će Klub donijeti odluku o načinima daljnjeg glasovanja.

Predsjednik Kluba stranke Milana Bandića, koji broji 11 članova, novinarima je pročitao priopćenje o kojemu je, istaknuo je, postignut konsenzus na sastanku Kluba u Dvercima, a u njemu se ističe da su "prioriteti Kluba stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika obrazovanje, demografija i zapošljavanje, pa smatraju da to trebaju biti prioriteti ove Vlade".

"Očekujemo da će Vlada naći rješenje s prosvjetarima, a ako do toga ne dođe, naš Klub donijet će odluku o načinima daljnjeg glasovanja. Klub koji čine i nezavisni zastupnici i dalje će voditi računa o stabilnosti državnog sustava, održivosti državnog proračuna posebno imajući u vidu predsjedanje EU u prvom polugodištu iduće godine", stoji u priopćenju.

Podsjećamo da je Stranka rada i solidarnosti putem Kluba u Saboru uspjela osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj, a najavom opoziva ministrice Divjak za kršenje zakona o nabavi udžbenika za izbore predmete, intervencijom Vlade osigurali smo besplatne udžbenike i za te predmete, kazao je Varda.

Poručio je kako se ministrica obrazovanja trebala više posvetiti pitanjima iz svog ministarstva, počevši od mreža škola i ušteda na tom planu, kao i povećanjem plaća prosvjetarima koji su uključeni u kurikularnu reformu, i na taj način osigurati sredstva za povećanje plaća. Uostalom, preko 1,5 milijardu kuna osigurala je za nabavu sumnjive informatičke opreme, dodao je Varda.

Na pitanje do kada daju Vladi rok za dogovor s prosvjetarima, uzvratio je kako ima vremena do proračuna.

S obzirom na iznošenje suprotnih stajališta u javnosti, pogotovo njihova predsjednika Bandić, novinari su pitali Vardu hoće li podržati odluku premijera ili će rušiti Vladu, a Varda je citirao Bandića - "mi smo zadnji koji će izaći iz parlamentarne većine".

Također je najavio da njihov Klub neće podržati opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, što traži oporba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, PLAĆE, prosvjeta