Hrvatska

ŠTROMAR: Ovo je tek prvi korak

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u srijedu kako je najavljeno povećanje plaća javnim i državnim službenicima tek prvi korak planirane reforme obrazovanja, te da sada od Vlade očekuje "drugi korak".

"Ovo je prvi korak. Očekujemo drugi korak, očekujemo razgovore, prvenstveno između Vlade i sindikata, da onda korigiramo, što je premijer i najavio, koeficijente", rekao je Štromar odgovarajući na pitanja novinara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na marginama svečanog obilježavanja 100. godišnjice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Bilo je puno skeptičnih koji nisu vjerovali da će doći do reforme. Došlo je do reforme, reforma je u svim školama i sad su stvarno na red došli učitelji", naglasio je.

Podnoseći izvješće o radu Vlade u Saboru, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima.

Štromar je odbio komentirati je li znao za premijerovu namjeru prije nego ju je obznanio za saborskom govornicom, naglasivši kako "ne želi govoriti o odnosima". "Želim govoriti o činjenicama, o rezultatima, a ovo je sigurno jedan od rezultata", rekao je.

"Mislim da je ovo prvi korak a vrlo brzo očekujemo i drugi korak i još bolje uvjete za naše učitelje. Mislim da moraju mnogi biti zadovoljni ovom današnjom odlukom", dodao je. 

Pohvalio se da je HNS u dosadašnje dvije i pol godine puno napravio kao dio Vlade "od stvaranja stabilnosti do reformi koje smo učinili, od obrazovne ali i u digitalizaciji društva, u građevinarstvu, ukidanju biljega, smanjenju birokracije ubrzavanju procesa izdavanja građevinskih dozvola".

"Mi radimo, uvjeren sam da ćemo još sljedeću godinu dana iskoristiti kako bi odradili sve da našim građanima bude bolje", poručio je Štromar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBRAZOVANJE, ANDRERJ PLENKOVIĆ, PREDRAG ŠTROMAR, PLAĆE