Svijet

BRUXELLES: Kritiziran zbog "povijesne pogreške" Macron brani svoju odluku o blokiranju pregovora sa Skopljem i Tiranom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Visoki europski dužnosnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su u petak Francusku da je učinila "povijesnu pogrešku" blokiranjem otvaranja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je u petak svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme da se prihvate nove članice. 

"Nismo u pravom ritmu", rekao je Macron. Kao primjer naveo je da će bloku vjerojatno trebati 20 godina da odgovori na krizu iz 2008. stvaranjem robustnog bankarskog sustava. 

"Ispričavam se što ne popuštam uvijek tiraniji većine. Pokušavam činiti ono za što vjerujem da je ispravno na političkoj i strateškoj razini", poručio je Macron. 

Istodobno je pohvalio Skoplje i Tiranu jer su proveli "duboku transformaciju s puno hrabrosti". 

Njemačka kancelarka Angela Merkel nada se da će europski lideri to pitanje ponovno razmotriti na summitu sljedeće godine za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. 

Hrvatska je ušla u EU 2013. Europska komisija želi priključiti Uniji i ostale zemlje bivše Jugoslavije te Kosovo kako bi ih zaštitila od rastućeg utjecaja Kine i Rusije. 

Nakon što je Skoplje okončalo spor o imenu s Grčkom i Makedonija pristala preimenoati se u Sjeverna Makedonija, Merkel je pozvala Pariz da joj barem dopusti početak pristupnih pregovora.

"Kada nešto obećajemo i postavljamo neke odrednice, onda Europa treba biti predvidljiva. Mislim da je u našem interesu da te zemlje povežemo s EU-om. Ako pogledate kartu, možete vidjeti koliko je to važno", rekla je Merkel. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u Bruxellesu je upozorio da će Kina i Rusija "ispuniti vakuum" koji su im ostavili Europljani te je pozvao europske lidere da "ne dopuste da izblijede sjajne zvijezde" sa zastave EU-a. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je francuska odluka "povijesna pogreška". 

"Trebali smo početi pregovore o članstvu, vrlo sam razočaran", poručio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također žali zbog učinjene "pogreške". 

"Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a", dodao je Tusk i poručio Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, MACROM, SJEVERNA MAKEDONIJA