Regija

KARDINAL PULJIĆ: Ne znam zbog čega je pomoćni biskup Sudar zatražio odreknuće od službe

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vrhbosanski nabiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u petak kako mu nisu poznati razlozi zbog kojih je njegov bliski suradnik monsinjor Pero Sudar zatražio od Svetog Oca da mu dopusti odreknuće od službe pomoćnog biskupa vrhbosanskog, prenijela je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA BiH). 

Sveta Stolica je ranije tijekom dana potvrdila kako je papa Franjo prihvatio zahtjev biskupa Sudara za odreknuće od službe no nikakvi razlozi za to nisu navedeni u obrazloženju ovog postupka koji u crkvenim krugovima slovi za neuobičajen. Kardinal Puljić je nakon toga kazao za KTA kako zna da monsinjor Sudar ima zdravstvenih poteškoća ali ne i što je pisao Svetom Ocu.

Dodao je kako je sada već umirovljeni pomoćni biskup vrhbosanski osoba koja svojim primjerom svjedoči nepokolebljivu vjeru u Crkvu i odanost svome narodu ali i Bosni i Hercegovini.

"On je svjedok našeg stradanja. Posebno u ratnom vremenu i u prvim godinama poraća, ali i danas posebno značenje ima njegov hrabri stav za naš ostanak i opstanak na ovim prostorima", kazao je kardinal Puljić.

Monsinjor Sudar menovan je pomoćnim biskupom vrhbosanskim ratne 1993. a posvetio ga je upravo kardinal Puljić 1994. i to u Sarajevu koje je tada bilo pod srpskom opsadom. Taj je čin umalo okončan tragično jer je nakon mise u sarajevskoj katedrali topnički napadnuta zgrada Vrhbosanske bogoslovije u kojoj su se okupili uzvanici.

"Njegova posveta bila je pozitivna poruka narodu koji je strahovao za opstanak, pogotovo jer je on snažno nastupao s nadom", podsjetio je kardinal Puljić.

Vrhbosanski je nadbiskup posebice istaknuo zasluge monsinjora Sudara kao začetnika ideje o katoličkim školama zbog čega mu je i povjerena dužnost promicatelja katoličkog školstva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

"On je čovjek mudrih savjeta i vjeran Crkvi i svom hrvatskom narodu. Ima poseban osjećaj za one koji trpe bilo siromaštvo bilo nepravdu", kazao je kardinal Puljić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARDINAL PULJIĆ