Hrvatska

DIVJAK: Situacija je ozbiljna, dijalog se treba otvoriti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je nakon užeg kabineta Vlade važnim ocijenila da se otvori dijalog između sindikata u školstvu i Vlade o koeficijentima plaća s obzirom na to da je situacija postala ozbiljna zbog štrajka prosvjetara koji traje već dva tjedna. 

"Jako je važno da se oko ove teme konačno otvori dijalog i tu je moj imperativ. Tema koeficijenata za učitelje, profesore i nastavnike u školama mora biti prioritetna jer situacija je ozbiljna", poručila je ministrica Divjak.

Tri-četiri dana zaostataka zbog štrajka učenike i učitelje u školama stavlja u težak položaj, ističe. Rekla je kako se trenutno radi na prijedlogu proračuna za obrazovanje te da još treba uglaviti najveći dio što se tiče plaća. 

Na komentar da ona jedina još govori o koeficijentima s obzirom na to da je HNS zadovoljan s povećanjem osnovice, uzvratila je da nije sigurna u to jer je pravedni odnos prema plaćama učitelja i nastavnika i dalje prioritet HNS-a.

"Nemojmo zaboraviti da je to dio reformskog paketa i zapravo dio strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, vezano uz bolji status učitelja u društvu", istaknula je.

Upitana kako vidi izlaz iz ove situacije jer se čini da premijer ne popušta, rekla da je da kad ima dobre volje, ima i načina da se dođe do kvalitetnog dijaloga i rješenja. Očekuje da svi razmišljaju o učenicima koji su u školama i kojima treba 'isporučiti' kvalitetno obrazovanje. Isto tako, smatra da je rok za rješavanje koeficijenata utvrđivanje prijedloga proračuna.

"Trebalo bi čim prije riješiti koeficijente, zato dijalog nema alternativu. To je imperativ", ponovila je, dodavši da sudska zabrana štrajka nije ozbiljna opcija. 

Za vrijeme održavanja užeg kabineta Vlade, na Markovu trgu okupilo se pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola koji su uz pjesme poručili da će ostati u štrajku toliko dugo dok se ne riješi zaostajanje njihovih plaća. 

Najavili su da će sutra u štrajku biti Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija. Danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBRAZOVANJE, SINDIKATI