Hrvatska

ŠTRAJK SE ŠIRI: Štrajk u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima

Piše: PolitikaPlus

Učitelji i profesori ne odustaju. Štrajk nastavljaju i danas u osnovnim i srednjim školama u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji. Štrajku osnovnih i srednjih škola danas će se pridružiti i  fakulteti te Nacionalna i sveučilišna knjižnica.  

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je da će jednodnevni štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, sa zahtjevom za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima - početi u 8 sati okupljanjem štrajkaša, koji će se nakon okupljanja i slanja poruka razići.

Proteklog dana predstavnici sindikata došli su pred Vladu. Ponovili su da ne odustaju od zahtjeva za povećanje koeficijenata složenosti poslova, te  su premijeru i Vladi poruku poslali pjesmom to jest bećarcem. Sindikalist Branimir Mihalinec jučer je rekao da će "štrajkati onoliko dugo dok se ne riješi zaostajanja njihovih plaća".

I fakulteti te Nacionalna i sveučilišna knjižnica danas idu u štrajk. Traže veće plaće nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika. Studenti će od  profesora doznati imaju li predavanje ili ne.

Zahtjeve uime Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja jučer je objasnio Vilim Ribić. Kaže  da štrajkaju isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima između 700 i 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-ak na Sveučilištu.

Gostujući u Dnevniku HTV-a, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na štrajk prosvjetara ističući da Vlada poštuje učitelje, nastavnike i profesore, koji su važni za budućnost Hrvatske. Rekao je da je ponuda povećanja osnovice za 6 posto i dalje na stolu te kako smatra da nema stvarnog razloga za štrajk.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

profesori, učitelji, štrajk