Hrvatska

CROBAROMETAR : Predsjednica i dalje najpopularnija političarka, promjena na 2. mjestu

Piše: PolitikaPlus

Što građani misle o političarima i kome bi dali svoju podršku, donosi ovomjesečno istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV. Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Predsjednica za svoj rad odavno nema potporu većine. To nije dobro, ali je dobro po nju da joj potpora više ne pada. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava njih 40 posto dok ne zna njih 9 posto. To je za nju i dalje jedan od lošijih rejtinga otkad je u uredu, a sve se događa u predvečerje izbora. Primjerice, predsjednica je u lipnju mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njezin rad, ali i njih 46 posto koji su mislili suprotno.

Najpopularniji i najnepopularniji političari i političarke

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan dojam o njoj ima 52 posto ispitanika, a njih 40 posto negativan dojam. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena.

Božo Petrov drugi je na listi popularnih. Njegov rad odobrava 38 posto građana, a ne odobrava njih 46 posto.

Milan Bandić može računati da će njegov rad poduprijeti 38 posto ispitanika, a njih 53 posto neće.

Andrej Plenković može računati na 35 posto građana koji odobravaju njegov rad, a njih 56 posto ne odobrava.

Davor Bernardić posljednjih je mjeseci popravio osobni rejting kod birača. U ovom trenutku njegov rad podupire 34 posto, a ne podupire njih 48 posto.

Mislav Kolakušić, kojega smo rijetko zadnjih mjeseci viđali u javnosti trenutačno ima 32 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 posto misli negativno.

Tko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Kolinda Grabar-Kitarović, koja uživa potporu 90 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 82 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 61 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvom mjestu je Davor Bernardić sa potporom od 75 posto, potom slijedi Anka Mrak-Taritaš s potporom od 69 posto te na kraju opet Mirando Mrsić sa 63 posto.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobarometar, predsjednica