Hrvatska

Ribića razljutilo pitanje o plaći: Nemojte nas to više pitati jer nije pošteno...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da nema niti jednog razloga da se ozbiljno ne razmotre zahtjevi sindikata javnih službi.

"Vlada je rekla da je njezin fiskalni kapacitet 1,2 milijarde kuna i da se svi trebamo naći u tom okviru. To znači rast osnovica od 6 posto i ništa drugo, to je njihova startna pozicija . Mi smatramo da je našom analizom fiskalni kapacitet 4,7 milijarde kuna", izjavio je Ribić novinarima nakon završetka prvog kruga pregovora o osnovica plaća u javnim i državnim službama.

"Prošle godine je 4 milijarde kuna bilo za Uljanik, nije li 250.000 ljudi vrijedno kao i jedno poduzeće Uljanik", upitao je Ribić ustvrdivši kako se u 10 godina nikada nisu odvojili odgovarajući novci za javne službe, što je dovelo do zaostajanja plaća za 18 posto za onima u privredi.

"Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, dakle nema nijednog razloga da se zahtjevi sindikata barem ozbiljno ne razmotre i o njima ne razgovara", kazao je Ribić poručivši kako su zahtjevi sindikata "više nego realni".

Na novinarski upit kolika je njegova plaća Ribić prvo nije želio odgovoriti, uputivši "pozdrave urednicima", no potom je rekao kako je ona u visini državnog tajnika. Smatra da su pitanja o plaćama sindikalaca propaganda protiv sindikata jer se time želi stvoriti svađa između sindikalnih čelnika i članova sindikata.

- Moji članovi znaju kolika je moja plaća i to je jedino bitno jer ju oni financiraju. Nemojte nas to više pitati jer nije pošteno. Ja nisam nikada odredio svoju plaću, ona je određena za radno mjesto. Do 44. godine sam imao plaću asistenta, a onda su tijela sindikata došla do zaključka da plaća treba biti u visini državnog tajnika - poručio je.

Prethodno su predstavnici sindikata državnih službi početak pregovora o osnovici, u kojima Vlada nudi povećanje u idućoj godini za 6,12 posto, ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.

Pregovore u Ministarstvu rada i socijalne skrbi napustili su čelnici sindikata obrazovanja, nezadovoljni jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o izmjeni koeficijenata složenosti poslova, zbog kojih su već treći tjedan u štrajku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, VILIAM RABIĆ, plaće