Zagreb

Mihalinec: U utorak štrajk u školama u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama  Branimir Mihalinec najavio je u ponedjeljak da se cirkularni štrajk prosvjetnih radnika nastavlja, u utorak će štrajkati osnovne i srednje škole u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Sutra ulazimo u četvrti tjedan štrajka, a Vlada još uvijek nije sigurna želi li s nama razgovarati. Nastavljamo štrajk dok ne sjednemo i ne riješimo problem", izjavio je Mihalinec Hini.

Poručio je kako se problem neće riješiti ignoriranjem te najavio štrajk u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također, sutra u podne održat će konferenciju za novinare u prostorijama sindikata, gdje će najaviti daljnje akcije.

Prema cirkularnom modelu, u ponedjeljak se štrajkalo u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji, a razgovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi nisu rezultirali dogovorom jer se raspravljalo o povećanju osnovice, a ne o koeficijentima.

Školski sindikati od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11 posto, dok Vlada predlaže povećanje osnovice plaće u idućoj godini za 6,12 posto, kao i ostalim javnim i državnim službama.

Sindikati obrazovanja odbijaju Vladin prijedlog jer bi time i dalje zaostajali za drugim javnim službama koje imaju istu razinu stručne spreme i sličnu složenost poslova. Na fakultetima će se štrajkati u srijedu za povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠTRAJK, ŠKOLE, MIHALIBEC