Tvrtke

HORVAT: Đuro Đaković grupa ne ovisi samo o državi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će plaća radnicima Đuro Đakovića biti isplaćena vrlo skoro, da je ta tvrtka suočena s nizom problema koje treba riješiti, no da njena budućnost ne ovisi samo i isključivo o državi.

Novinari su Horvata, koji je sudjelovao na objavi rezultata javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, pitali za komentar situacije u Đuri Đakoviću i kako tu situaciju riješiti.

Horvat je rekao kako je o metodologiji koja će biti primijenjena za rješenje "slučaja Đuro Đaković" preuranjeno govoriti.

Podsjetio je da je na zadnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva radnicima i sindikatima obećao isplatu plaće koja kasni.

Podsjetio je da je tvrtka u studenom prošle godine dobila kredit od 95 milijuna kuna, te ocijenio da se poslovanje unatoč toj financijskoj injekciji nije poboljšalo.

Dodao je kako je tvrtku napustila i poslovna banka u financiranju proizvodnje, odnosno izvoza.

"To je set problema...i dok se ne riješe, nekakvu perspektivu i budućnost u ovom je trenutku preoptimistično najavljivati", rekao je Horvat.

Ističe kako treba napraviti dobru i kvalitetnu analizu, osigurati financiranje i završetak proizvoda koji su u visokoj fazi gotovosti i koji bi vrlo brzo mogli na tržište te bi kroz naplatu "udahnuli malo kisika u život Đure Đakovića".

Upozorio je da država u Đuri Đakoviću ima nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

"Očekujem da, ako će država podmetnuti leđa, da i privatni kapital i mali dioničari budu svjesni problema koji su zadesili Đuru Đakovića i da ih kroz konstruktivni razgovor pokušamo zajednički riješiti", istaknuo je.

Štrajk je u tijeku, kasni jedna plaća i to desetak dana, kazao je Horvat te dodao kako je obećao da će izvor za tu plaću pronaći i da će ona "biti vrlo skoro isplaćena".

"Ali što i kako dalje, neće ovisiti samo i isključivo o državi", poručio je.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka štrajka 700 radnika Đure Đakovića grupe koji, osim plaća, traže i ostavke članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. U upravi tvrtke kažu da plaće nisu isplaćene zbog poremećaja s financiranjem proizvodnje vagona, što je izazvalo poremećaj u svim ostalim obavezama koje Đuro Đaković mora ispuniti.

Proračun usmjeren budućnosti

Na pitanje hoće li proračun biti u četvrtak na Vladi, Horvat je rekao je kako se nada da će proračun biti na sjednici Vlade i vrlo brzo u Saboru i riješiti sve nedoumice koje su, kako je rekao, "kroz raznorazne inicijative danas jedan veliki igrokaz za javnost".

Hrvatska realnost je ta da smo godinama živjeli na dug. Tomu je kraj i svi oni koji se s tim slažu dat će podršku Vladi, a oni koji se ne slažu mogu se vratit u prošlost, s druge strane željezne zavjese", rekao je ministar gospodarstva.

Zamoljen za komentar situaciju koja se odnosi na novu krizu oko švicarskog franka, a budući da je Trgovački sud već donio svoju odluku te da se čeka odluka Vrhovnog suda, ali i da su najavljene kaznene prijave protiv banaka i Hrvatske narodne banke, Horvat je upitan i koliki će biti udar na hrvatsko gospodarstvo u slučaju da banke budu morale isplatiti odštete svima koji tuže. Udruga Franak kalkulira svotom od 20 milijardi kuna odštete koju bi banke trebale platiti.

Rekao je da nema simulacije udara na hrvatsko gospodarstvo u brojčanom iznosu te uputio novinare na Hrvatsku udrugu banaka i ministra financija Zdravka Marića.

Ministar financija Zdravko Marić je pak jutros uz ostalo izjavio da ne može potvrditi ni demantirati o kojem se iznosu radi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DARKO HORVAT, ĐURO ĐAKOVIĆ