Zagreb

HDD: Izložba "Hamper: 10 priča o oblikovanju knjiga"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "10 priča o oblikovanju knjiga", koja predstavlja dizajn knjiga i publikacija studija Hamper Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića, te dijelom studija Laboratorium, otvara se u srijedu u zagrebačkoj HDD galeriji.

"Zamišljena kao hommage knjizi kao mediju, izložba stavlja naglasak na primjere kreativne igre s ‘anatomijom’ knjige i konvencijama njenog dizajna, na načine kako dizajn oblikuje interakciju s knjigom kao predmetom, ali i kako svaka, pa i najmanja dizajnerska odluka u njenom oblikovanju, stvara nova značenja", ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustos Marko Golub iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

Hamper je prisutan u svim područjima dizajnerskog djelovanja, za klijente u rasponu od velikih korporacija, preko javnih institucija do organizacija civilnog društva, no u samom središtu interesa tog studija je medij knjige.

"Pokriti sve u formi retrospektive, u prostoru koji za to nije ni približno dostatan je, naravno, nemoguće, ali rješenje smo pronašli iznenađujuće lako, ne nekom objektivnom procjenom, nego pitanjem što ovi dizajneri najviše vole, u čemu najviše uživaju", napominje se.

Iz HDD galerije kažu kako mnogi od deset izložaka već na prvi pogled djeluju izvanserijski, kuriozno i drugačije, knjige su dizajnirane da impresioniraju i iznenade čitatelja, dok je u drugima dizajn naizgled suzdržan, ne skreće pažnju na sebe i posve je posvećen tome da istakne inherentnu snagu vizualnog sadržaja s kojim raspolaže.

Poručuju kako im je želja na primjeru radova Hamper studija pokazati kako se knjige rade, koliko je taj proces obilježen pripremama, istraživanjem, dinamikom suradnji i stalnim učenjem o mediju koji, gotovo u istom obliku, egzistira stotinama godina, ali i propitati kakva je budućnost tradicionalne, tiskane knjige u digitalnom dobu te podsjetiti na izuzetne izražajne mogućnosti knjige kao medija.

Osim samih knjiga, izložba sadrži i mnoštvo dodatne vizualne dokumentacije, fotografija, interpretativnih autorskih tekstova, kao i seriju dokumentarnih videa u kojima o njima govore dizajneri, urednici, autori i kustosi.

Hamper je nagrađivani studio za oblikovanje vizualnih komunikacija koji su 2012. godine osnovali Ivana Vučić i Tom Jura Kaćunić, dizajneri s 20 godina iskustva na području grafičkog dizajna, fotografije i oglašavanja.

Bavi se oblikovanjem u tiskanim i digitalnim medijima te korporativnim i javnim prostorima za širok raspon klijenata od industrije do institucija u kulturi, a obuhvaća oblikovanje vizualnih identiteta, publikacija, web stranica, izložbi, ambalaže, signalizacije, brending i promociju pa sve do strategije, konzaltinga i produkcije kao dijela cjelovite usluge u razvoju i koordinaciji kreativnog procesa.

Na izložbi se predstavlja deset njihovih projekata: katalog / monografsko izdanje "Ksenija Turčić – Out of Focus", katalog izložbe "U prvom licu", monografija Kristian Kožul, katalog izložbe "Refleksije vremena 1945. – 1955.", zbirka scenarija Lale Raščić "Lala’s Reader", katalog izložbe "U ritmu dodira", roman "The Beauty Fools", reizdanje romana Augusta Šenoe "Zlatarovo zlato", "Edicija  F11 – fotografske knjige Hrvoja Slovenca", Bojana Mrđenovića i Hane Miletić i monografija "Ana Bilankov – Spaces, Stories, Geographies".

Izložba u HDD galeriji bit će otvorena do 15. studenog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDD, KNJIGA