Mojbiz

Aladrović: Razmišljamo u smjeru da platimo dane štrajka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako Vlada razmišlja "u smjeru da plati dane obrazovnim sindikatima koje su proveli u štrajku", poručivši da nikome nije potrebno dodatno zaoštravanje situacije.

Aladrović je novinarima uoči sjednice Vlade rekao da će pozvati sindikate na sastanak idući tjedan na kojem bi trebali razgovarati o kolektivnom ugovoru, ali i jučerašnjoj ponudi da se koeficijenti od 30. lipnja podignu za dva posto.

"Cijelo vrijeme ista priča, mi nešto ponudimo, s druge strane se odbija. Vrlo je intenzivno traženje onoga što su na početku započeli, mi ćemo doći s ponudom pa ćemo vidjeti. Tražili su razgovor, razgovor će imati", rekao je Aladrović.

Na upit hoće li učiteljima i nastavnicima biti plaćeni dani u štrajku, ministar rada je poručio da nikome nije potrebno dodatno zaoštravanje situacije. "Razmišljamo u smjeru da ih platimo, ali vidjet ćemo i kasnije što možemo očekivati od tih razgovora i koliko taj štrajk ima smisla", rekao je istaknuo je.

"Mi smo u pregovorima, odnosno razgovorima, u samom postupku mirenja nudili do četiri posto. Više nego što je sad. To je odbijeno i bilo je formulirano u kontekstu dodatka koji bi bio dio granskog kolektivnog ugovora. Jučer se ponudilo dva posto", rekao je Aladrović, dodavši da Vlada ima u planu do 30. lipnja iduće godine urediti cijeli sustav plaća.

"Jučerašnji dogovor je došao na razinu ako do 30. lipnja ne uredimo čitav sustav plaća. Idućih osam mjeseci bit će vrlo intenzivan rad na tome", naglasio je.

Upitan zašto je HDZ popustio zahtjevima sindikata, Aladrović je rekao da se radi o uvjetnom povećanju plaća te da se ne radi o popuštanju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, prosvjeta, štrajk, josip alardović