Hrvatska

PLENKOVIĆ: Još jednom pozivam predstavnike sindikata da se u dijalogu riješi pitanje plaća u obrazovanju

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Premijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru s Vladom pronađe rješenje za pitanje plaća, u kontekstu štrajka u tom sektoru i Vladine ponude vezane uz povećanje osnovice i definiranja koeficijenata složenosti poslova.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju od 6,12 posto (osnovice) i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe. Ona je, to apsolutno jako dobro znamo, godinama mijenjana, prilagođavana, građena i na kraju nije dovela, možemo slobodno reći, do pravednih koeficijenata unutar sustava državne i javne uprave", rekao je premijer na završetku sjednice Vlade.

 S obzirom da je to izrazito kompleksno, zahtjevno i teško područje, na kojem postoje brojni otpori, odlučili smo napraviti dodatni veliki napor da se taj problem riješi, istaknu je premijer.

"Ako se on ne riješi do 30. lipnja iduće godine, mi ćemo pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenicima u području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja plaće podignu za dodatnih 2 posto. Ostajemo otvoreni za socijalni dijalog i apeliramo uoči blagdana Svih svetih i pauze u školskom kalendaru na sindikate i učitelje da zajedničkom suradnjom, radom, razumijevanjem međusobnih pozicija, omogućimo našoj djeci ono najbitnije - obrazovanje", poručio je.

U  strukturnu reformu obrazovnog sustava išli smo da bi mladi imali bolje obrazovanje u budućnosti, naglasio je Plenković te ocijenio da je reforma "postignuta do sada nezabilježenim političkim konsenzusom".

"Na tome trebamo graditi i njegovati to postignuće, a ono što je najvažnije, svako od nas bi onda trebao dati svoj doprinos da mladi ljudi dobivaju bolje i kvalitetnije obrazovanje", dodao je uputivši još jednom apel za socijalnim dijalogom.

"Mislim da možemo pronaći rješenja koja su bolja nego što je situacija sada, ali i mi i oni moramo sagledati cijelu sliku", rekao je Plenković istaknuvši da je Vlada odgovorna za cjelinu funkcioniranja države i unaprjeđenje standarda i kvalitete života zaposlenika kako u državnom i javnom, tako i u privatnom sektoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBRAZOVANJE, PLAĆE, SINDIKATI, ADREJ PLENKOVIĆ