Hrvatska

Sindikalci na Markovu trgu u navijačkim majicama: Mi smo najuspješnija reprezentacija Hrvatske

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sindikalni prosvjed na Markovu trgu sa zahtjevom za povećanjem koeficijenata zaposlenima u obrazovanju započeo je u podne, dok je oko dvije tisuće okupljenih skandiralo Vladi "6,11", "Mi vas se ne bojimo" i "Dolje Vlada".

Sindikalni čelnici na prosvjedu nose navijačke majice uz poruku da "predstavljaju najuspješniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje u školskim klupama".

Sindikati obrazovanja organiziraju prosvjed pod geslom "6. 11. za 6,11 posto" kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec poručio je da neće odustati od štrajka i prosvjeda dok ne isprave nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju.

Naglasio je kako je Vlada tek 18. dan štrajka primijetila učitelje i profesore u štrajku i tada počela pregovore.

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je - ako ispunite naše zahtjeve, vi ste pobijedili. "Ako ih ne ispunite, bit ćete gubitnik. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike", rekao je Mihalinec.

Podrška slovenskih i europskih sindikata

Prosvjednicima se obratio i glavni tajnik slovenskog Sindikata odgoja i obrazovanja i potpredsjednik Europskog povjerenstva sindikata obrazovanja Branimir Štrukelj poručivši hrvatskim kolegama da ustraju u naporima za povećanjem plaća.

"Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada", kazao je.  Vi ne štrajkate zato što bi htjeli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite sa drugima, dodao je slovenski sindikalac.

U jednom trenutku s prozora zgrade Hrvatskog sabora pokazan je papir s natpisom "Podrška", koji su držali zastupnici Mosta Miro Bulj i Marko Sladoljev, na što su prosvjednici oduševljeno skandirali.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata  Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikat obrazovanja, markov trg