Zagreb

ZFF: Film "Jojo Rabbit" s Hitlerom kao priglupim imaginarnim prijateljem jednog dječaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagreb Film Festival (ZFF) predstavlja u petak novi uradak starog znanca festivala, redatelja otkačenih komedija Taike Waititija, koji je nizu svojih osebujnih likova u novom filmu "Jojo Rabbit" dodao još jednog - Hitlera kao priglupog imaginarnog prijatelja jednog dječaka.

Novozelandski redatelj koji se u zadnje vrijeme proslavio u Hollyoodu megahitom "Thor: Ragnarok", a unatoč tome zadržao energiju nezavisnog autora, već godinama ima kultni status među posjetiteljima ZFF-a, koji su ga imali priliku upoznati kroz filmove "Orao protiv morskog psa" (2007.), "Boy" (2010.), "Kad padne mrak" (2014.) i "Lov na divljake" (2017.).

Njegov najnoviji film, koji naziva "satirom protiv mržnje", a nastao je na temelju knjige Christine Leunens "Caging Skies", priča je o desetogodišnjem dječaku Joju, pripadniku Hitlerove mladeži, koji živi samo s majkom u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Svijet mu se okreće naglavačke kada otkrije da njegova majka (Scarlett Johansson) na tavanu skriva židovsku djevojčicu, pa će u društvu svog priglupog imaginarnog prijatelja Adolfa Hitlera, kojega glumi sam redatelj, morati propitati svoja nacionalistička uvjerenja.

Iako je prije uloge počeo čitati knjigu o Hitleru, odustao je nakon nekoliko stranica i odlučio da ne želi znati previše o njemu, a svoju ulogu vidi kao najbolju verziju koju kao junaka može zamisliti jedan usamljeni dječak, a koja mu nadomješta odsutnog oca.

Ta je satirična crna komedija dobila i ponešto negativnih kritika zbog komičnog portretiranja nacista, no većinom je hvaljena i osvojila je, među ostalim, nagradu publike Grolsch People’s Choice Award na filmskom festivalu u Torontu gdje je u rujnu imala premijeru.

Koliko će se film svidjeti zagrebačkoj publici vidjet će se na ZFF-u, jer se prikazuje u petak u kinu Tuškanac i u ponedjeljak u Muzeju suvremene umjetnosti, u natjecateljskom programu Ponovno s nama, s filmovima autora čiji je prvi ili drugi film bio prijašnjih godina u glavnom festivalskom programu. Najbolji će dobiti nagradu Zlatni bicikl o kojoj odlučuje publika.

Pobjednik Sarajevskog filmskog festivala "Negdje lijepo"

U niz projekcija prvog dana festivala ističe se i film iz konkurencije "Negdje lijepo", pobjednik Sarajevskog filmskog festivala dugometražni prvijenac redateljice Ene Sendijarević.

Najavljuje se kao "apsurdistički film ceste", a kritičari ga uspoređuju s filmom "Čudnije od raja" Jima Jarmuscha, samo ovdje buntovni trojac mladih kreće na nepredvidljivo putovanje kroz šarenu unutrašnjost Bosne.

Djevojka Alma rodom je iz Bosne, no odrastala je u Nizozemskoj. Kada doznaje da joj je otac, kojeg gotovo i ne poznaje, u bolnici, odlazi u Bosnu kako bi ga posjetila. Ondje je hladno dočekuje rođak Emir koji je previše zauzet sumnjivim poslovima, a tu je i njegov privlačni prijatelj Denis.

Osim Srca Sarajeva za najbolji film, film je osvojio i Posebno priznanje žirija na festivalu u Rotterdamu, gdje je premijerno prikazan.

Kao i njezin glavni lik redateljica je porijeklom iz Bosne, a živi u Amsterdamu. Autorica je nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova, uključujući "Nemir" (2014.) i "Uvoz" (2016.) koji su prikazani na ZFF-u. Filmovi su joj uvršteni na međunarodne festivale u Torontu, Rotterdamu, Palm Springsu i Cannesu (15 dana autora).

Program Bibijada, namijenjen najmlađima, počinje u petak u kinu Tuškanac pustolovnim obiteljskim filmom "Eia i sove"  redateljice Anu Aun, u čijem je središtu desetogodišnja je djevojčica čiji prezaposleni roditelji nikada nemaju dovoljno vremena za nju.

Projekcijom filma "Alice i gradonačelnik" kojim je svečano otvoren 17. ZFF počinje i program u Kulturnom centru Travno.

Novi popratni program Fragmenti egzila  otvara "Rad na crno" u dvorani KIC, film Jerzyja Skolimowskog iz 1982. s Jeremyjem Ironsom u glavnoj ulozi, koji govori o skupini poljskih radnika koji u Londonu rade na crno.

U istoj dvorani kreće i program Festivali pod reflektorom koji u suradnji s Festivalom mediteranskog filma u Splitu donosi film "Čudo Sargaškog mora", film redatelja Syllasa Tzoumerkasa o dvjema usamljenim ženama na zapadu Grčke, čiji se životi počinju ispreplitati nakon otkrića tajni dotad skrivenih u močvari.

Dan završava u kinu Tuškanac još jednim filmom iz programa Ponovno s nama - nagrađivani autor "Ovnova", Grímur Hákonarson filmom "Mlijeko" ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica.

Ovaj put fokus je na buntovnoj sredovječnoj junakinji koja se suprotstavlja moćnoj korporaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zff, film, kina