Svijet

DIJALOG: SAD "vrlo aktivno" traži od S.Koreje da se vrati na pregovore

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države "vrlo aktivno" pokušavaju uvjeriti Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački stol, rekao je u nedjelju južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost dok se približava rok koji je Pjongjang postavio Washingtonu da promijeni pristup i pokaže fleksibilnost.

Južna Koreja uzima za ozbiljno sjevernokorejski rok do kraja godine, kazao je novinarima savjetnik Chung Eui-yong u vrijeme zastoja napora za poboljšanje međukorejskih odnosa.

Chung dao izjavu na tiskovnoj konferenciji održanoj u povodu završene prve polovice mandata južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u travnju je dao rok SAD-u da do kraja godine promijeni pristup i pokaže veću fleksibilnost i dužnosnici u Pjongjangu upozorili su Washington da ne ignorira taj rok.

Izgledi za napredak u dijalogu sa Sjedinjenim Državama sve su manji, kazao je u petak visoki sjevernokorejski diplomat dodavši da Pjongjang očekuje recipročne korake Washingtona do kraja godine.

Sjeverna Koreja pripremila je "različite" planove za slučaj da rok prođe bez pozitivnog ishoda, kazao je Chung.

"Samo ako dođe do razgovora visokih dužnosnika i znatnog napretka na njima, moguć je treći summit Sjeverne Koreje i SAD-a", smatra on.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjeverna koreja, sad