Hrvatska

PRESUDA: Ivan Đakić pravomoćno osuđen za poticanje na nasilje i prijetnje novinaru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ivan Đakić, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, pravomoćno je osuđen zbog poticanja na nasilje putem facebooka te prijetnje novinaru Ivanu Žadi na uvjetnu kaznu zatvora od 11 mjeseci, u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi nedjelo.

Uz uvjetnu kaznu Đakić u roku od šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna, potvrdio je Hini glasnogovornik Općinskog suda u Virovitici Zoran Mandić.

Taj je sud nepravomoćnu presudu protiv Đakića donio 5. lipnja, a nakon žalbi ju je, ovih dana, u cijelosti potvrdio Županijski sud u Karlovcu.

Za poticanje na mržnju Đakić je osuđen jer je 7. siječnja ove godine na svom facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Uz to Đakić je u jednom virovitičkom kafiću prijetio novinaru Žadi da će ga zatući, "ali da ne mora on prljati ruke".

U obrazloženju potvrđene presude navedeno je da je objavom na facebooku Đakić mogao ohrabrivati na nasilje i mržnju prema osobama srpske nacionalne pripadnosti.

"Takva objava je imala javni odjek jer se kod dijela građana javila zabrinutost zbog čega je narušen javni red i mir koji bi trebao predstavljati zajedničku pravnu sigurnost i života građana", istaknuo je u obrazloženju sudac Ilija Samardžija.

Za prijetnje novinaru sudac je zaključio da je Žada zbog toga imao osjećaj straha i nelagode da bi mu Ivan Đakić ili neke druge osobe mogle nauditi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan đakić, hdz