Kultura

Arhitektura franjevačkih crkava : Predstavljena znanstvena monografija dr. sc. Damira Demonje

Piše: PolitikaPlus

Na otvorenoj pozornici književnog sajma Interliber u srijedu 13. studenog predstavljena je znanstvena monografija dr. sc. Damira Demonje, znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju, „Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća.“ Riječ je o knjizi posvećenoj arhitekturi franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva do kraja 16. stoljeća u kojoj su na hrvatskom i engleskom jeziku predstavljeni rezultati autorovog dugogodišnjeg rada na ovoj izuzetnoj temi.

 

Knjigu je objavio Arheološki muzej Istre, AMI, Pula u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U knjizi je sustavno obrađeno 11 franjevačkih crkava u Puli, Poreču, Pazinu, Krku, Cresu, Rabu i Pagu, koje su smještene u povijesno-prostorni okvir, protumačeno je oblikovanje franjevačke arhitekture u svjetlu razvoja franjevačkog reda, s osvrtom na prethodnu najvažniju literaturu o istraživanjima franjevačkih crkava na proučavanom području. Potom je napravljena arhitektonska i tipološka interpretacija franjevačkih crkava, detaljno su analizirani i predstavljeni elementi arhitekture, te su obrađeni ishodište, razvoj i kontinuitet te franjevačke arhitekture. Nakon zaključnih razmatranja detaljan je popis korištene literature i u prilogu katalog tipološki klasificiranih franjevačkih crkava na obrađivanom području. Provedenim analizama, raspravom o podrijetlu, prikazom razvoja i kontinuiteta franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva, od sredine 13. do kraja 16. stoljeća, ukazana su zajednička obilježja i regionalne odlike navedenih crkava, čime je pojašnjena njihova uloga i značenje u prostoru, te njihova važnost u sklopu nacionalne sakralne arhitektonske baštine.

 

„Riječ je o knjizi koja je nastala temeljem prerade i dopune mojih znanstvenih tekstova o toj temi u časopisu „Histria Archaeologica“. Kako do sada na hrvatskom jeziku nije bila objavljena cjelovita samostalna sustavna obrada franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva, bilo je važno i svrhovito objedinjavanje cjelovitog korpusa istraživanja tih crkava na proučavanom prostoru u zasebnoj monografiji. Ova knjiga ima višestruku kulturnu vrijednost i namijenjena je u prvom redu znanstvenicima, istraživačima i studentima, ali će zasigurno naći svoju publiku i kod svih zaljubljenika u spomeničku baštinu,“ naglasio je autor, dr.sc. Damir Demonja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Arhitektura franjevačkih crkava, DAMIR DEMONJA, KNJIGA