Kultura

Miroslav Pelikan: U povodu izložbe NIT u Dubrovniku razgovaramo s akademskom slikaricom Ivanom Jovanović Trostmann

Piše: Miroslav Pelikan

Izložba Nit je otvorena 22.10.2019. Izazvala je veliki interes.

-Izložba je bila zanimljiva jer pokazuje pregled radova umjetnika koji pripadajući  kršćanskoj religiji ...ali isto tako katoličkoj i pravoslavnoj vjeroispovijesti  i svaki autor na svoj način opisuju lik Isusa Krist tj.Nit koja nas povezuje..

Koliko je umjetnika sudjelovalo?

-Izlagalo je 14 umjetnika...otvaranje izložbe organizirano  je uz glazbenu pratnju slavljeničkog zbora Effatha s voditeljem prof. Mihom Bošković i zbora sv.Anastasija s voditeljicom prof.Brankom Janković ..likovni postav Teo Trostmann i o.Stevan Kovačević..uvodnu riječ su imali pater Vinko Maslać i don Marin Lučić kao i o.Dražen Tupanjanin..uz blagoslov bikupa Mate Uzinića.

Kroz predstavljanje večernjeg programa vodila nas je prof. Maja Žugaj-Borić.

Kako najjednostavnije predstaviti izložbu onima koji je nisu vidjeli?

-Umjetnici  Dubrovnika u svojim radovima predstavili su impresionistički pristup temi i ne samo u oblikovanju likova nego i u atmosferi prizora...dok su gostujući umjetnici svojim likovnim izričajem predstavili likove Anđela,svetaca i Isusa Krista u stiliziranoj formi koja i bojom i elementima forme otvara percepiranje teme kroz likovnost ikona.

Liričnost,transparentnost i nježnost radova dubrovačkih umjetnika naglašena je u susretu s ljepotom znalački oblikovanih i konturno naglašenih likova umjetnika koji pripadaju slikarima pravoslavne vjeroispovjesti...zanimljiv susret.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivana jovanović trostmann, dubrovnik, izložba, Miroslav Pelikan