Kultura

SPLIT: Lepurica u petak premijerno u HNK Split

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dramski ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u petak, 22. studenoga premijerno će izvesti komediju "Lepurica" u režiji Marija Kovača s Katarinom Romac i Marjanom Nejašmićem Banićem u glavnim ulogama, najavljeno je u srijedu na konferenciji za medije.

"Lepuricu" je po slavnom komadu irskoga dramatičara Georgea Bernarda Shawa "Pigmalion" za splitsko kazalište prilagodila Ana Prolić, premjestivši radnju i likove iz Londona s početka prošloga stoljeća u današnji Split.

​Uzbuđenje raste pred premijeru rekao je novinarima i​ntendant Srećko Šestan​ dodavši kako mu je drago da su došli do onoga čemu se svi glumci i autori vesele, a to je izlazak pred publiku. U realizaciji njegova plana nastojali početi s  prvom dramskom premijerom koja bi bila poveznica između klasičnijih autora i onoga što nam donosi suvremeni život i svijet.

"Cijeli mi je život bila interesantna pigmalionska tema jer sam se i sam borio s jezikom kako bih svladao standardni hrvatski jezik s obzirom na to da mi Šibenčani gutamo vokale. Ako su Ana Prolić i Mario Kovač mama i tata ove predstave, ja sam kum. Nadam se da će predstava ostati dugo godina na našem repertoaru", rekao je Šestan.

Dramaturginja Ana Prolić istaknula je kako je ideja za predstavu krenula od intendanta, isprva kao adaptacija. Kada se upustila u to mislila je da će biti puno manje zahvata te da će ići puno jednostavnije, a onda se pokazalo da se likovi koji su iz nekog drugog razdoblja opiru nekim stvarima koje su danas ovdje prisutne.

"Dogodilo se to da je situacija koju imamo danas u Hrvatskoj i u Splitu puno apsurdnija nego tada i da mi otvara puno više prostora i za zabavu, cinizam, ironiju. Zapravo smo na pladnju dobili puno toga što nam otvara ovo vrijeme. Adaptacija se tako malo okrenula u nekom drugom smjeru. Velik dio likova morali smo maknuti, ali i zbog produkcijskih uvjeta, a neki su likovi narasli u puno većem smjeru", dodala je Prolić.

​R​edatelj Mario Kovač rekao je ​da je to romantična komedija o dva lika koji dolaze iz različitih dijelova društvene ljestvice i da tu predstavu nose upravo ta dva lika. "Na prvom sam sastanku rekao da, nađemo li njega i nju, imamo i predstavu, a sve ostalo je podložno promjenama. Dijelu ostalih glumaca rekao sam da će nažalost igrati funkcije​. Činilo mi se da sve trebamo svesti na odnos njih dvoje i na sudar svjetova koji nije samo jezični već se širi na mnogo drugih komponenti", istaknuo je Kovač.

Katarina Romac u predstavi uz Marjana Nejašmića Banića igra glavnu ulogu i kaže da je optimistična za premijeru, dok njezin kolega hvali ekipu u predstavi.

Uz njih će u ostalim ulogama nastupiti Filip Radoš, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Pere Eranović, Petra Kovačić, Nives Ivanković, Stipe Radoja, Andrijana Vicković te, kao posebna gošća, Dara Vukić.

Ravnateljica Drame Jelena Bosančić dodaje da je za cijelo vrijeme rada na predstavi vladala pozitivna atmosfera te da su se glumci bez problema snašli jer su kreativni i puni pozitivne energije.

Scenograf je Davor Prah, kostimografkinja Morana Petrović, skladatelj Tomislav Babić, dijalektalnu prilagodbu potpisuje Jasen Boko, a jezična savjetnica na predstavi je Anita Runjić Stoilova. Oblikovatelj svjetla je Srđan Barbarić, a zvuka Petar Ivanišević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNK SPLIT, DRAMA