Hrvatska

RIBIĆ: Koeficijent je stabilniji, rast plaća blizak onome što smo tražili

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je u srijedu kako je za sindikate koeficijent važniji jer je stabilniji, no s druge strane Vlada je ponudila rast plaća koji je blizak visini onoga što bi dobili prosvjetni radnici da se poveća koeficijent za 6,11 posto.

Ribić je, gostujući na  N1 televiziji, izrazio nezadovoljstvo što se unatoč štrajku ne pregovara o povećanju koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, nego o dodatku na kolektivni ugovor.

Pet posto dodatka na plaće iznosilo bi 500 milijuna u idućoj godini

"Puno je važnije imati koeficijent nego dodatak jer je koeficijent stabilniji. Međutim, s druge strane, ovo je pet posto rasta plaća u jednoj godini, tri posto sada, jedan posto u lipnju i jedan posto u prosincu, a uredba treba stupiti na snagu i primijeniti se nakon izbora 2021. godine", rekao je.

Ribićeva je procjena da će pet posto dodatka na plaće iznositi oko 500 milijuna kuna za iduću godinu. "Dakle, 3+1+1 koštalo bi 500 milijuna kuna", rekao je dodajući kako ni sam ministar financija nije imao preciznu brojku.

Istaknuo je da o koeficijentima nema sporazuma, što je jednostrani akt Vlade. Sindikati će, dodaje, biti uključeni kao partneri i savjetodavno tijelo jer je to konzultativni tip suradnje.

"Postoji pregovaranje i konzultacije. Ne možemo po zakonu biti pregovarači, Vlada donosi uredbu. Ono što je premijer jučer izjavio, uredba će se donijeti u 2021. godini, dakle nakon izbora. Ako se donese 2021., onda je jedan posto 1. prosinca bezuvjetan", poručio je.

Ribić je potvrdio da će dani u štrajku biti plaćeni.

Upitan hoće li dogovor biti parafiran ili sindikati Vladi vjeruju na riječ, Ribić je kazao da se u takvom poslu ne vjeruje nego moraju postojati pravna jamstva i sigurnost.

"Takvu pravnu sigurnost daje kolektivni ugovor ili dodatak postojećim kolektivnim ugovorima. Ta vrsta sporazuma ili kolektivnog ugovora sada je u pripremi", rekao je.

Vlada nije uklonila zaostajanje, ali je dala rast blizak visini onoga što se tražilo

Na referendum, rekao je Ribić, idu svi članovi, jer dilemu koeficijent ili dodatak ne mogu razriješiti čelnici sindikata.

"To bi bilo krajnje neodgovorno i sumnjivo. Moramo pitati ljude, red je da ljudi sami odluče o tome je li im koeficijent toliko važan ili su zadovoljni i s rastom plaća koji nije vezan uz koeficijent".

Vlada ovime nije uklonila zaostajanje zbog kojih smo mi u štrajku, ali je dala rast plaća koji je blizak visini onoga što bismo dobili da se poveća koeficijent za 6,11 posto, kaže Ribić.

Naglasio je kako nisu točne Vladine tvrdnje da se o koeficijentima do sada nije pregovaralo. Pojasnio je kako je svojevremeno postojao dodatak od 4, 8 i 10 posto, koji i danas postoji u državnim službama, za 20, 30 i 35 godina radnog staža.

"Taj dodatak se zvao uvećanje koeficijenta složenosti poslova za godine radnoga staža. To je bio sastavni dio kolektivnog ugovora, što znači da se o tome pregovaralo. Dakle, može se pregovarati, to nije pravno pitanje, već pitanje političke volje", zaključio je Ribić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vilim ribić, ŠTRAJK