Zagreb

MUO: Izložba šešira "All you need is a Hat" Staše Čimbur

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložbom "All you need is a Hat", koja se otvara 28. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt, Staša Čimbur predstavlja sedamdesetak šešira, oglavlja, fascinatora i objekata za glavu te seriju šivanih slika asamblaža iz posljednjih desetak godina.

U sklopu Stalnog postava na trećem katu Muzeja izložene su različite kolekcije šešira, od klasičnih preko onih koji se nadovezuju na povijest kitničarstva do najekstrevagantnijih, kojima autorica, ističe se u najavi, demonstrira zanatsku vrsnoću oblikovanja, ali i onoga što za nju predstavlja nosivi ženski šešir u smislu modnog dodatka.

Kustosice Andrea Klobučar i Jasmina Fučkan ustvrdile su kako se na izložbi šešir prezentira u formi klasičnog, elegantnog, provokativnog, prije svega nosivog modnog predmeta, no prilazi mu se i kroz eksperimentalno poigravanje s konceptom nosivih objekata za glavu i fascinatora pretvarajući ga u samosvojni objekt, odnosno "znakovitu ekstenziju tijela."

Kao zasebna cjelina izdvaja se serija nosivih objekata za glavu ("Galija“ - hommage prvoj poznatoj kitničarki Rose Bertin, "Doručak za Alicu“, "Pepeljuga“, "Leteće stolice“, "Igla i konac”, "Vrijeme za čaj“ - vezan uz šešire 19. stoljeća ukrašene kavezima s pticama, "Aladin“, "Leptir“), izvedenih od kaširanog papira i raznih pridodanih predmeta tretiranih građevinskim premazima.

Tu su i šeširi oblikovani iz kitničarskih slamnatih traka, slame u metraži oblikovane na kalupu, te od slamnatih kaplina u kojima je prepoznatljiv tradicijski pristup, kao i bazična forma šešira, izbor iz kolekcije filcanih šešira od ovčje ili zečje dlake, serija otkačenih fascinatora među kojima je izloženo i nekoliko primjeraka iz vlasništva Josipe Lisac.

Predstavljena je i autorska serija "tekstilnih šivanih slika”, kao "adekvatni imaginarni supstitut za sve koji šešire ne nose i radije u njima uživaju na voajerski način."

U dugoj zagrebačkoj kitničarskoj tradiciji i lancu nekolicine izuzetnih pojedinaca Staša Čimbur kroz tridesetogodišnji rad pridonosi formiranju visoko individualnog "šeširskog“ stava na ženskoj strani mode, ističu kustosice u tekstu o autorici.

Ona, poigravajući se s klasičnim formama, ali i metaskulpturalnim ekstravagancijama, smatra da je šešir najintrigantniji modni dodatak, koji moćima transformacije ili identifikacije uokviruje dojam o nečijoj osobnosti, dodaju.

Nakon mature u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Čimbur je diplomirala na Tehnološkom fakultetu – dizajn tekstila i odjeće s temom "Šeširi i pokrivala za glavu – proizvodnja materijala i tehnologija izrade". Nakon majstorskog ispita za kitničarstvo i klobučarstvo nastavila je studij na Gerrit Rietveld Academy u Amsterdamu.

Radi šešire i nosive objekte za glavu i tijelo, torbe i spremnice, suncobrane, šalove, tisak na tekstilu, te objekte za interijer i asamblaže u širokom spektru materijala i tehnika.

Izlaže od 1982.,  a od polovice osamdesetih specijalnost su joj modni pribor/accessories, šeširi i ostala pokrivala za glavu te nosivi objekti. Svoj je rad predstavila na više od 150 izložbi, samostalnih i grupnih, performansa i revija u zemlji i inozemstvu, a djela joj se nalaze u nizu uglednih muzeja, galerija i institucija te u privatnim kolekcijama.

Aktualnom izložbom obilježava i 25 od svoje samostalne posljednje izložbe u tom zagrebačkom muzeju, "Zbilja i uobrazilja  – kreacije & događanja", na kojoj je predstavila stotinjak šešira, torbi i spremnica smještenih u stalke od željeza, u različitim materijalima (koža, slama, krzno, tekstil, vosak/papir).

Njezina izložba "All you need is a Hat" u MUO  bit će otvorena do 2. veljače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠEŠIRI, IZLOŽBA, MUO