Zagreb

Bandić: Multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost su jamstvo najboljeg Adventa na svijetu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je nakon otvorenja "Adventa u Zagrebu" istaknuo da su multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost jamstvo otvorenosti i sigurnosti i  najboljeg Adventa na svijetu. 

Napomenuo je da toga ne bi bilo da nema njegovih sugrađana.

"Otvoren, siguran grad Zagreb su conditio sine qua non (uvjet bez kojega se ne može) našeg Adventa. Ta multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost koje sam ugradio u sebe zadnjih 20 godina su jamstvo otvorenosti i sigurnosti i najboljeg Adventa na svijetu. Hvala svim mojim sugrađanima jer dok Zagrepčani i Zagrepčanke čuvaju svaki pedalj Grada mi smo sigurni da ćemo imati najbolji Advent na svijetu", istaknuo je Bandić na Trgu kralja Tomislava gdje je otvoren Ledeni park, najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe.  

Bandić kaže da je u životu najteže raditi tri stvari - slušati, poslušati i pobijediti sebe.

"Mi smo slušali, učili od boljih, poslušali, naučili i postali najbolji. Nadmašili naše profesore. A sada moramo pobijediti sebe. Tri godine pobjeđujemo sebe. Tri godine smo pokorili Europu, najbolji u Europi, a sada tri godine smo najbolji na svijetu. Pobjeđujemo svaku godinu sebe, dižemo letvicu i takmičimo se sami sa sobom. To je najteže", istaknuo je Bandić.

Rekao je da je Ledeni park njegova originalna ideja od prije sedam godina kada je sa suradnicama Martinom Bienenfeld i Vesnom Šimić bio u Beču. "Ovo je jedinstveno, to je zaštitni znak grada i ja sam ponosan na to zajedno sa svojim suradnicima, a posebno sa svojim sugrađanima", istaknuo je gradonačelnik.  

Preko 20 stranih medijskih ekipa

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld rekla je da je Ledeni park postao i "simbol" zagrebačkog Adventa. 

Navela je da je na otvorenje "Adventa u Zagrebu" osim domaćih medija došlo i preko 20 stranih ekipa jer se "dobar glas o Adventu u Zagrebu koji je tri puta za redom bio najbolji u Europi čuo u cijelome svijetu". Najavila je da će zagrebačka Turistička zajednica u prosincu ugostiti 50 do 60 ekipa kako bi prenosili vijesti "ne samo o Adventu nego i o našem čarobnom gradu". 

Bienenfeld očekuje da će pogotovo zbog ekipa iz Švedske, Nizozemske i Irske i u tim zemljama dobiti interes za posjet Zagrebu za idući Advent, ali i tijekom cijele godine. 

Rekla je da ove godine očekuju da će biti "nešto malo jači" nego prošle godine kada je bilo 120.000 dolazaka i 230.000 noćenja u Zagrebu. Istaknula je da su smještajni kapaciteti u gradu gotovo potpuno popunjeni za vikende, a jako dobro su popunjeni i u tjednu tako da misle da će prosinac u Zagrebu završiti sa do pet postotnim povećanjem u odnosu na lanjski prosinac.   

 "Advent u Zagrebu" ove je godine u znaku Orašara , "globalnog simbola Božića". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, advent