Kultura

IZLOŽBA: Djela Vlahe Bukovca na izložbi u ludbreškom dvorcu Batthyány

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Vlaho Bukovac/Cavtatske crtice“, posvećena dovršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na oslikanoj zastavi s prikazom sv. Nikole, otvara se u petak u dvorcu Batthyány u Ludbregu.

Kako se ističe u najavi, ta ekskluzivna izložba, simbolički je dar Hrvatskog restauratorskog zavoda, Galerije Klovićevi dvori i Grada Ludbrega u povodu blagdana svetoga Nikole.

Uz svečano predstavljanje obnovljene zastave, bit će izloženo i osam cavtatskih veduta Vlahe Bukovca iz privatnih kolekcija, "koje potvrđuju neraskidivu vezu jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara europske reputacije s rodnim zavičajem."

Zastava s prikazom sv. Nikole, nastala je 1902. godine u umjetnikovoj cavtatskoj fazi i smatra se kuriozitetom u njegovom stvaralačkom opusu. Danas je dio inventara pinakoteke župne crkve sv. Nikole u Cavtatu.

Kako se napominje, taj povijesni tekstilni predmet svjedoči o povijesti, vjerskim običajima i kulturnim dosezima lokalne zajednice, ali bez sumnje ima i nacionalnu važnost.

"Provedeni radovi rezultat su suradnje interdisciplinarnog tima stručnjaka koji su primjenom najsuvremenijih istraživačkih metoda, restauratorskih tehnika i etičkih načela pridonijeli njezinu očuvanju za buduće naraštaje", ističe se.

Vlaho Bukovac (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.) formirao se u klasi A. Cabanela na pariškoj École des Beaux Arts (1877. – 1880.), a nakon afirmacije u Parizu, odlazi u Zagrebu te postaje spiritus movens kulturnoga života.

Inaugurirao je moderne likovne trendove u hrvatsko slikarstvo, poput plenerizma, divizionizma i pointilizma, a plodonosno razdoblje u kojem je u nekoliko godina utemeljio središnje infrastrukturne komponente modernoga likovnog života završilo je njegovim odlaskom 1898. godine u rodni Cavtat. Ondje je živio do 1902. godine, potom kratko odlazi u Beč, a ostatak života proveo je u Pragu.

Izložba u Ludbregu će biti otvorena do 13. prosinca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLAHO BUKOVAC, SLIKE, IZLOŽBA