Hrvatska

MARIĆ: Vlada je spremna na dijalog s policajcima, ali na normalan i argumentiran način

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak da je Vlada spremna na dijalog sa Sindikatom policije, ali na normalan i argumentiran način, te je izrazio nadu da se kod policajaca neće ponoviti slučaj kao s obrazovnim sindikatima.

"Cijenim rad policijskih službenika i policajaca. Apsolutno zavređuju ne samo pažnju, već da se na normalan način preispitaju svi uvjeti i okolnosti i da vidimo što dalje", komentirao je Marić uoči sjednice Vlade u Krapini zahtjeve Sindikata policije, koji traži povećanje koeficijenta s 0,8 na 1,0. 

Vlada je spremna na dijalog, i s policajcima i sa svima drugima, ali na normalan i argumentiran način, poručio je Marić izrazivši uvjerenje da će zajedno uspjeti pronaći način za rješavanje problema.

Aludirajući na štrajk obrazovnih sindikata koji je trajao 36 dana, istaknuo je da nikad nije niti će ikada podržavati bilo kakve "aktivnosti koje će biti usporedive s ovima što smo imali".

"Legitimno je pravo svakoga da iskazuje svoj interes, međutim više od 30 dana...Kada se zbroji šteta i ove i one okolnosti i sada kada imamo razno-razna tumačenja, mislim da se malo tko može osjećati ugodno u svim tim okolnostima. Nije nikome drago i nadam se da to s ostalim službama neće biti slučaj", kazao je.

S obzirom da će Vlada povećati osnovicu za plaće javnim i državnim službenicima u idućoj godini po modelu 2+2+2, Marić je naglasio da "to vrijeme treba iskoristiti za kvalitetnu pripremu i prilagodbu onome što nakon toga treba uslijediti, kada se steknu uvjeti, kako bi se napravio značajniji iskorak".

Smatra da je uz analizu koeficijenata nužno napraviti opširnu analizu plaća te je poručio da "utješne nagrade i kupovina nečijeg strpljenja dok se ne napravi sustavna analiza koeficijenata - ne stoji u njegovom rječniku".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, sindikati, zdravko marić