Svijet

PAT POZICIJA: Francuski premijer odlučan u provedbi reforme, a sindikati u štrajku

FOTO: AP
Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuski premijer Edouard Philippe poručio je kako je odlučan provesti planiranu mirovinsku reformu, dok predsjednik tvrdolinijaškog sindikata CGT poručuje da će se boriti dok se od tog plana ne odustane, otkrila su dva čelnika u nedjelju u odvojenim razgovorima za medije.

Francuski prometni sustav paraliziran je četvrti dan zaredom jer državna željeznička tvrtka SNCF i pariški RATP nastavljaju svoj štrajk protiv reforme.

„Odlučan sam dovršiti ovu reformu, a to ću učiniti s poštovanjem, uzimajući u obzir ono što građane brine“, rekao je Philippe za tjednik Le Journal du Dimanche.

„Ako danas ne implementiramo opsežnu, ozbiljnu i naprednu reformu, netko će to učiniti sutra, ali na stvarno brutalan način“, dodao je.

Francuski premijer je u petak najavio da će detaljni nacrt reforme predstaviti u srijedu.

U isto vrijeme, čelnik sindikata CGT Philippe Martinez za isti tjednik najavljuje kako će prosvjedovati dok vlada ne odustane od svog plana.

„Neka Philippe posluša bijes građana. Neka shvati da samo idioti nikad ne mijenjaju svoje mišljenje. Neka se vrati na početak“, rekao je Martinez, dodavši kako „nema ničeg dobrog“ u vladinom planu reforme.

Francuska ima jedan od najvelikodušnijih mirovinskih sustava među zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Predsjednik Emmanuel Macron izabran je 2017. obećanjima kako će liberalizirati gospodarstvo i reformirati taj sustav.

Macron želi uvesti sustav s jednakim pravima za sve i odbaciti niz podsustava po kojim radnici iz SNCF-a, RATP-a i drugih institucija mogu otići u mirovinu u ranim pedesetima, desetljeće prije drugih.

Sindikati planiraju novi prosvjed za utorak, nakon onog u Parizu u četvrtak, kad je prema policijskim brojkama na ulicama prijestolnice bilo 65 tisuća, a diljem Francuske 806 tisuća prosvjednika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROVINSKA REFORMA, REFORMA, PROSVJEDI, FRANCUSKA