Zagreb

Zagrebačka Skupština: Dodjela grobnih mjesta znamenitim osobama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka Gradska skupština donijela je na sjednici u srijedu većinom glasova odluku kojom se omogućuje dodjela grobnih mjesta za ukop znamenitim osobama, koje su ostvarile značajan doprinos na područjima svoga rada i djelovanja. 

Riječ je o Dopuni odluke o grobljima kojom Grad Zagreb iz pijeteta prema znamenitim osobama, želi iskazati posebno poštovanje i zahvaliti na način da im se dodjeli grobno mjesto za ukop. Time bi se, kako je navedeno u obrazloženju odluke, trajno njegovala uspomena na osobe čiji rad je ostavio značajan utjecaj i doprinio razvoju društvene zajednice u cjelini.

Zbog toga Zagrebački holding - podružnica Gradska groblja može dodijeliti na neodređeno vrijeme korisniku pravnoj ili fizičkoj osobi grobno mjesto na korištenje za ukop znamenite osobe koja je posebno važna za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Dodjelu grobnog mjesta predlaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na inicijativu Povjerenstva za dodjelu grobnog mjesta za ukop znamenite osobe. 

Povjerenstvo je sastavljeno od sedam članova, odnosno po jednog predstavnika gradskoga upravnog tijela nadležnog za kulturu, obrazovanje, sport, međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, zaštitu spomenika kulture i prirode, zdravstvo i gospodarstvo, a imenuje ga gradonačelnik.

Naknada za dodjelu grobnog mjesta na korištenje za potrebe ukopa znamenitih osoba plaća se iz gradskog proračuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirogoj, grob