Kultura

IZLOŽBA: Izložba "Ivan Marušić Klif: Klizanje u nepoznato" u Splitu

Piše: PolitikaPlus/Hina

U splitskom Multimedijalnom kulturnom centru u četvrtak se otvara izložba "Klizanje u nepoznato" Ivana Marušića Klifa na kojoj izlaže instalaciju s kojom je predstavljao Hrvatsku na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora.

Marušić je za tu multimedijalnu instalaciju na praškoj manifestaciji Marušić dobio nagradu Excellence in Performance Design.

"Klizanje u nepoznato" predstavlja umjetnikov rad, većinom u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina, koji se bavi transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika.

"Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača", ističe se u najavi izložbe kojoj su kustosi Marko Golub i Maša Milovac.

Kako se dodaje, autor koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta i najčešće upravlja svojim tehničkim instrumentima uživo. U kazalištu je aktivan član kreativnih kolektiva, nije u izdvojenoj ulozi scenografa, oslanjajući se na sinergiju s ostatkom tima koji koncipira i izvodi predstavu.

Kustosi kažu kako je bio izazov predstaviti dizajn scenskog prostora na izložbi, a na ovoj je to napravljeno oblikom “crne kutije” čiji se unutarnji i vanjski sadržaji međusobno nadopunjuju. Ekrani na vanjskim zidovima prikazuju videointervjue o odabranim projektima,  a unutrašnjost instalacije donosi audiovizualni doživljaj njegova rada.

"Kao što je sav Klifov rad za kazalište strogo odgovor na specifične kreativne zadatke i tehničke okolnosti, tako ga i u ovoj instalaciji nalazimo kako ih adaptira za novo konceptualno i fizičko okruženje Praškog kvadrijenala", napominju Golub i Milovac.

Na izložbi su predstavljeni predstava "Ljubavni slučaj Fahrije P.", nastala prema motivima iz djela umjetnika Željka Zorice Šiša, "Pripovijetka", prostorno-specifična višekanalna audiovizualna instalacija koju je napravio s Anom Hušman, predstava "Bife Titanik" Branka Brezovca te Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira, konceptualni performans Bartola Indoša i Tanje Vrvilo.

Ivan Marušić Klif (1969.) multimedijalni umjetnik, glazbenik, scenograf, tonski snimatelj i producent diplomirao je 1995. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu. Kao vizualni umjetnik izlaže svjetlosne, kinetičke, interaktivne i audiovizualne instalacije, u kojima spaja nove digitalne tehnologije i zastarjele analogne uređaje.

Umjetnošću se bavi još od sredine 80-ih kao srednjoškolac, eksperimentirao je s dijapojekcijama, zvukom i glazbom, sudjelovao u multimedijalnom projektu Katedrala i bio bubnjar grupe Cul-De-Sac. Radi i u području likovne umjetnosti, kazališta, glazbe, televizije i eksperimentalnog filma.

Prvu kazališnu scenografiju radi 1994. za predstavu "Woyzeck" Branka Brezovca, te nastavlja suradnje s mladim kazališnim, plesnim i filmskim umjetnicima kao skladatelj i dizajner zvuka. Surađivao je s Teatrom Exit, Natašom Lušetić, Irmom Omerzo, Oliverom Frljićem, Montažstrojem, Paolom Magellijem. S dizajnom scenografije za Porin 1997. počinje s komercijalnim projektima, za korporativne evente, festivale, koncerte i drugo.

Izlagao je u brojnim uglednim institucijama i nastupao na manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedan je od pokretača festivala Vector Hack, prvog međunarodnog festivala analogne vektorske grafike.

Dobitnik je državne Nagrade “Vladimir Nazor” za najbolju izložbu u 2012. godini, Nagrade publike izložbe na [email protected] 2007. i 2012. godine te Nagrade 26. Salona mladih 2001.

Splitska izložba "Klizanje u nepoznato", koja će biti otvorena do 30. prosinca, nastala je u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Ministarstva kulture.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, split