Svijet

"Uspješan test velike važnosti": Sjeverna Koreja izvela novi test na poligonu za lansiranje raketa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjeverna Koreja rekla je da je izvela još jedan test na poligonu za lansiranje u petak da ojača svoju strategiju nuklearnog odvraćanja, objavila je u subotu državna novinska agencija KCNA.

Prije tjedan dana KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja izvela "vrlo važan" test na lansirnom mjestu Sohae, a riječ je o poligonu za lansiranje raketa za koji su američki dužnosnici rekli da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti.

U najnovijem izvješću KCNA navodi da je lansiranje u petak bio "uspješan test velike važnosti", no ne kaže što se testiralo.

Novi test izveden je uoči dolaska Stephen Bieguna, posebnog američkog izaslanika za Sjevernu Koreju Južnu Koreju. Biegun dolazi uoči isteka roka što ga je Pjongjang postavio SAD-u, zahtijevajući ublažavanje stajališta prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji.

Posljednjih tjedana primjetan je porast napetosti nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u verbalni rat s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak priopćila da im Washington "nema ništa za ponuditi", čak i ako se razgovori ponovo pokrenu.

"Biegun će pokušati ostaviti dojam da SAD neće dopustiti manipulaciju Sjeverne Koreje te istodobno dati do znanja da je američka strana voljna nastaviti razgovarati", kazao je diplomatski izvor u Seulu.

Kim Jong Un i Trump prošle godine su se sastali tri puta i razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, no napredak je jedva primjetan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjeverna koreja