Kultura

Izložba: "Prekapanja" kiparice Marine Bauer u Muzeju za umjetnost i obrt

Piše: PolitikaPlus/Hina

Akademska kiparica Marina Bauer predstavlja od utorka, 17. prosinca, u Stalnom postavu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt autorski projekt "Prekapanja", kojim u komunikaciji s muzejskom zbirkom propituje reakciju na temeljnu muzejsku nelagodu – zabranu dodirivanja predmeta.

Pozivajući na suprotno, umjetnica će kroz model hibridnog taktilnog objekta s ladicama, interaktivnog spremnika preispitati (ne)svjesnost tjelesnih reakcija i utjecaj percepcije dodirom na formiranje doživljaja okoline,  ističe se u najavi.

Koncipiran kao vježba oslobađanja čina dodirivanja iz automatizma navike, taj projekt potiče posjetitelje da otkriju u kojoj je mjeri iracionalna povezanost koju osjećamo prema svakodnevnim uporabnim predmetima motivirana upravo činjenicom da smo s njima u tjelesnom kontaktu.

"Rad Marine Bauer karakterizira dosljednost u razvijanju metoda interaktivnog odnosa s publikom kroz procese osnaživanja tjelesnog doživljaja umjetničkog rada i iniciranja autorefleksivnog preispitivanja percepcije", dodaje se.

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u tematskim radionicama, fokus-grupama i drugim komunikacijskim programima osmišljenim povodom izložbe.

Marina Bauer (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a na likovnoj sceni prisutna je od sredine devedesetih. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad, predavala je kiparstvo na matičnoj akademiji, a sada predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti.

Autorica je nekoliko javnih ambijentalnih skulptura – Ležeća figura, Park skulptura u Jakovlju (2007.), Vrata, Park skulptura Montraker u Vrsaru (1994.), te skulptura Praspavač I, Praspavač II i Stope u sklopu LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten u Austriji (2005.).

Uvrštena je u selekciju autora za putujuću izložbu "Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ u organizaciji Ministarstva kulture koja je bila predstavljena u više europskih gradova.

Izložba, postavljena u sklopu programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, bit će otvorena do 2. veljače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba