Regija

Slovenija: Hrvatski državljanin osuđen za krađu i silovanje u Mariboru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sud u Mariboru osudio je u utorak na pet godina i tri mjeseca zatvora te izgon i petogodišnju zabranu ulaska u Sloveniju 26-godišnjeg hrvatskog državljanina sa stalnim prebivalištem u BiH i privremenim u Sloveniji, nakon nagodbe s tužiteljstvom i priznanja dva kaznena djela pljačke i jednog kaznenog djela silovanja.

Kako prenose slovenski mediji, osuđeni Aleksandar Miljuš je podrijetlom iz Vojnića kod Karlovca, a u Banjoj Luci (BiH) je završio školovanje i dobio svjedodžbu prometnog tehničara te nakon toga uglavnom boravio i radio  u inozemstvu.

Hrvata s prebivalištem u Mariboru policija je uhitila nakon što je u obližnjem Miklavžu oteo 22-godišnju djevojku te je uz prijetnju pištoljem silovao i opljačkao, a u Sloveniji je navodno odgovoran i za više drugih kaznenih djela, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.
Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, a Miljuš je kaznena djela priznao u nagodbi s tužiteljstvom, javljaju slovenski mediji.
Tužiteljstvo se na presudu ne namjerava žaliti, a i obrana je zadovoljna nagodbom nakon što je osuđenik najprije bio osumnjičen za otmicu, što je kasnije prekvalificirano u pljačku koju je priznao.
U Mariboru se protiv njega vodi i više drugih postupaka u fazi predkaznene istrage, među ostalim da je s još dva osumnjičenika izvršio otmicu 37-godišnjeg muškarca u centru Maribora.
"Hrvatu policija pripisuje i pljačku trgovine u Mariboru 11. rujna uz prijetnju nožem, krađu opreme u prostorijama nogometnog kluba iz Kopra te krađu automobila u kojemu su bili ključevi, a koji je ubrzo nađen i vraćen vlasnici", navodi povodom presude mariborski list "Večer" koji dodaje da se osumnjičeni često širom Slovenije vozio ukradenim automobilima s lažnim tablicama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SILOVANJE, POLICIJA, SLOVENIJA