Hrvatska

VLADA: Odbačeni navodi iz oporbenog prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je na sjednici u srijedu u potpunosti odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika u Hrvatskome saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

"U cijelosti odbacujemo sve navode iz podneska i vezano uz dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja", rekao je kratko premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

U obrazloženju Vlade, među inim, stoji da je Vlada sustavno vodila računa o poboljšanju statusa učitelja i nastavnika te ostalih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja kroz četiri područja djelovanja - poboljšanjem materijalnog statusa, nagrađivanjem i napredovanjem najboljih, osiguravanjem sigurnog okruženja za rad koje uključuje opremanje škola i nastavnika te prevencijom nasilja i prilikom za unaprjeđenje nastavničkih i stručnih kompetencija.

"Štrajk, koji je najvećim dijelom bio usmjeren k poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja, u konačnici je rezultirao rastom osnovice plaće i rastom koeficijenta složenosti poslova, pri čemu je uzeta u obzir fiskalna održivost državnog proračuna. Na temelju postignutog kompromisa, u sljedećih 12 mjeseci osigurat će se rast osnovice za 6,12 posto te rast koeficijenata složenosti poslova, odnosno dodatka na plaću u iznosu od 6,11", stoji u obrazloženju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blaženka divijak, vlada