Hrvatska

Mrak Taritaš: HDZ narušava pravnu sigurnost zbog međusobnih obračuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u petak je skandaloznima ocijenila navode HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović o korupciji u obavještajnim  službama, optužujući HDZ da zbog osobnih obračuna narušava pravnu sigurnost Hrvatske.

"Nedorečeni i nepromišljeni napadi na sigurnosni sustav Republike Hrvatske, kao i trakavica oko osnivanja Visokog kaznenog suda, najnoviji su u nizu slučajeva narušavanja pravne sigurnosti u Hrvatskoj i uništavanja njezinih institucija. Međusobni obračuni između HDZ-ovaca i njihovih klanova i podjela plijena u pravosuđu još jednom su za taoce uzeli hrvatske građane i državu“, priopćila je Mrak Taritaš.

Riječ je, tvrdi, o najnovijim slučajevima destabilizacije temeljnih državnih institucija "u režiji HDZ-ovih zavađenih klanova".

Skandaloznom smatra izjavu Grabar-Kitarović o korupciji u obavještajnim službama čime ona, kaže, radi ozbiljnu štetu sustavu nacionalne sigurnosti u Hrvatskoj.

HDZ-ovci uništavaju ono u što se stalno kunu 

"HDZ-ovci, kao i obično, zbog svojih sebičnih interesa uništavaju baš ono u što se stalno kunu. Ovoga puta to je sustav nacionalne sigurnosti, a općenito - to je uvijek i samo Republika Hrvatska u cjelini", ističe predsjednica Glasa.

Istovremeno je, dodaje, u sjeni drugih tema ostao najnoviji pokušaj unošenja nereda i u pravosuđe, pokušajem osnivanja "takozvanog" Visokog kaznenog suda.

"Zbog podjele plijena i smjene generacija između HDZ-ovih pravosudnih patrijarha i pokušaja zadovoljavanja neutaživih ambicija HDZ-u bliskih kadrova, uvodi se novi nered u hrvatsko pravosuđe", kazala je Mrak  Taritaš.

U pravosuđu kaos zbog osobnih odnosa u HDZ-u 

Hrvatsko pravosuđe, smatra, ionako je neuredna institucija u koju građani nemaju ni malo povjerenja, "a sada se radi dodatni kaos samo i isključivo zbog osobnih i karijerističkih odnosa u HDZ-u".

"Nažalost, potpuno se i dugoročno destabilizira hrvatsko pravosuđe zbog njihovih privatnih interesa, a u zraku ostaje i sumnja da se ovim pokušajem otvara i mogućnost dodatne manipulacije sudskim postupcima i njihovim ishodima", zaključuje Mrak Taritaš.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anka mrak taritaš, hdz