Hrvatska

PRIOPĆENJE: MOL "iznimno razočaran" presudom Hernadiju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mađarski MOL u ponedjeljak je priopćio kako je iznimno razočaran današnjom presudom Županijskog suda u Zagrebu u slučaju Ina-MOL, navodeći kako je u prijašnjim postupcima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obralažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

"MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi. MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu, zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe", kaže se u MOL-ovu priopćenju.

Navodi se da je sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došlo do "uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera".

Dodaje se kako je "taj međunarodni tribunal također zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije".

Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok, kažu u MOL-u.

"Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim", kažu u mađarskoj kompaniji, suvlasnici Ine.

Mađari smatraju kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Podsjećaju da je Ustavni sud 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivaju se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

"MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.

"Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna", zaključuje se.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MOL, INA, Zsolt Hernadi