Tvrtke

OTKAZI: Sindikati protiv najavljenog otpuštanja radnika u Ledu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nezavisni sindikat poduzeća Ledo izrazio je u utorak protivljenje najavljenim otkazima u tom trgovačkom društvu, nakon što je Uprava Leda bez socijalnog dijaloga uoči Badnjaka najavila restrukturiranje i moguće otpuštanje dijela radnika.

Postoji opravdana bojazan radnika i sindikata da se većem broju radnika planira otkazati ugovor o radu, a u pripremi je navodnio nekoliko "valova" otkaza, upozorava sindikat u priopćenju.

Uprava trgovačkog društva Ledo d.o.o. obratila se nekoliko dana prije Božića radničkom vijeću, a dan prije Badnjaka i svim radnicima putem e-maila s informacijom da se u Ledu planira restrukturiranje unutar kojega se očekuje da će biti viška radnika.

Radničko vijeće i sindikati unutar kompanije izrazili su svoje protivljenje što je ta informacija dostavljena radnicima uoči Božića. Protive se i najavi gašenja pojedinih radnih mjesta, kao i donošenju takve odluke bez predstavnika radnika i sindikata.

Sindikatu je najava o višku radnika u Ledu u najmanju ruku čudna budući da se radi o trgovačkom društvu koje generira veliku dobit i koje je perjanica Fortenove grupe d.d. Ističu kako su iznenađeni najavom otkaza u tako uspješnoj kompaniji, gdje se bez savjetovanja s radnicima i sindikatima donose odluke koja radna mjesta treba ukinuti i koji bi radnici trebali dobiti otkaz.

Sindikat navodi da se Uprava kompanije nije odazvala na sjednicu radničkog vijeća kojoj je tema bila restrukturiranje i otkazi.

Odmah nakon saznanja za planirani višak radnika u Ledu, sindikati su zatražili hitan sastanak s glavnim izvršnim direktorom Fortenova grupe d.d. Fabrisom Peruškom, no predloženo im je da se taj sastanak održi tek sredinom siječnja.

Sindikati traže taj sastanak radi pribavljanja dodatnih informacija, ali i ukazivanja na pogreške u provedbi restrukturiranja kompanije, te pronalaska mogućeg modela kojim bi se omogućio rast kompanije uz očuvanje postojećih radnih mjesta.

Uz Nezavisni sindikat poduzeća Ledo u kompaniji djeluje još i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, koji se također protivi otpuštanju radnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LEDO, SINDIKAT