Regija

PODGORICA: Marković kritizira Beograd zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u petak da je novi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu "još jedan necivilizacijski napad na veleposlanstvo Crne Gore i crnogorsku zastavu" i kritizirao je srbijanske vlasti jer nisu osudile taj čin.

Stotine navijača Crvene zvezde prosvjedovale su u četvrtak navečer ispred crnogorskog veleposlanstva u središtu Beograda, pokušavajući pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

"Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski napad na veleposlanstvo i zastavu Crne Gore. Zaprepašćuje odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom obrane neovisnosti i slobode. Sačuvat ćemo našu Crnu Goru usprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i izvan njenih granica“, objavio je crnogorski premijer na Twitteru.

Navijači Crvene zvezde, sinoć su se, nakon košarkaške utakmice Eurolige u beogradskoj Štark Areni protiv Bayerna iz Muenchena, masovno okupili ispred veleposlanstva Crne Gore kako bi prosvjedovali zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Kako su prenijeli mediji, okupljeni demonstranti skandirali su "Milo - Šiptare, ne damo ti svetinje!", "Crna Gora i Srbija - jedna familija" i „Zapali je, zapali je“, dok su pirotehničkim sredstvima gađali izvješenu crnogorsku zastavu na jarbolu i djelomično je oštetili.

Ovo je bio drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Isto se dogodilo tijekom prosvjeda 27. prosinca prošle godine, dan nakon što je u crnogorskoj skupštini usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).

Ni tada, kao ni nakon sinoćnjeg incidenata, službeni Beograd nije reagirao.

Osim SPC-a, tom se zakonu protive i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori jer tvrde da je on "paravan za otimanje crkava i hramova", kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

S druge strane, podržala ga je Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana SPC-u, te da je njegovo usvajanje prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, srbija