Svijet

VELIKA BRITANIJA: Johnson u utorak u parlamentu s ključnim zakonom o brexitu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Konzervativni premijer Boris Johnson podastrijet će ključni zakon britanskim zastupnicima u utorak, u nastojanju da formalizira brexit do kraja ovog mjeseca.

Johnson namjerava podastrijeti Zakon o sporazumu o povlačenju iz EU na detaljnu provjeru zastupnicima Donjeg doma britanskog parlamenta, više od tri i pol godine otkad je većina od 52 posto izglasala napuštanje Europske unije.

Zastupnici su načelno podržali zakon prošli mjesec nakon što su Johnsonovi konzervativci osvojili parlamentarnu većinu od 80 mjesta u prijevremenim izborima, čime je prihvaćanje zakona postalo formalnost.

Drugo glasanje očekuje se u četvrtak, nakon tri dana rasprave. Sljedećeg tjedna o zakonu raspravlja Dom lordova.

Vremena je ipak malo jer dogovor moraju potvrditi i britanski  i Europski parlament.

Očekuje se da će oporbeni zastupnici, koji ne vjeruju da se novi trgovinski odnosi s EU mogu dogovoriti do kraja godine, podnijeti amandmane na zakon kojima bi se produljilo trajanje toga prijelaznog razdoblja.

Predviđeno je također da Johnson o brexitu u srijedu razgovara s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Layen u Londonu.

"Bit će ovo fantastična godina za Britaniju",  jer brexit omogućuje da se "oslobodi britanski potencijal", rekao je u novogodišnjoj poruci.

Johnson je istaknuo da želi izgraditi "narodnu vladu, ostvariti narodne prioritete" i "oprostiti se od podjela, nesigurnosti, mržnje zbog čega je zemlja tako dugo nazadovala".

"(31. siječnja) bit ćemo izvan EU-a, moći ćemo slobodno zacrtati vlastiti smjer kao suverena država  koja ponovno preuzima kontrolu nad svojim novcem, svojim zakonima i svojom trgovinom", rekao je Johnson nazvavši Veliku Britaniju "najboljim mjestom na Zemlji". 

Zakon učvršćuje njegovo izborno obećanje da će se "provesti brexit" i postići sporazum o budućim odnosima s EU-om do kraja 2020.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, boris johanson