Scena

Britanija u šoku: Umjesto brexita stigao 'megxit'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nisu ništa rekli čak ni kraljici. Odluka princa Harryja i njegove supruge Meghan da se distanciraju od monarhije u četvrtak je u Britaniji izazvala buru. Tisak ih žestoko optužuje za licemjerje.

Šok je toliki da je u u drugi plan potpuno potisnuo najavljeno glasanje britanskih parlamentaraca o zakonima u brexitu.

Umjesto brexita, medijima dominira 'megxit' - čak i u Financial Timesu.

Posljedica je to objave mladog bračnog para koja je, čini se, iznenadila sve od kraljice do princa Charlesa.

Harry i Meghan odustaju od kraljevskih dužnosti, žele biti financijski neovisni i kane dio godine živjeti u Americi, vjerojatno Kanadi, a dio u Britaniji.

U kraljevskoj obitelji to je težak zalogaj za progutati. Kraljica se nadala da će 2020. godina biti bolja od prošle, koju je obilježilo povlačenje iz javnosti njezina sina princa Andrew zbog veza s pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, trzavica između njezinih unuka Williama i Harryja i prometne nesreće koju je izazvao vremešni joj suprug, princ Philip.

Buckinghamska palača objavila je da su razgovori s Harryjem i Meghan o tim pitanjima u ranoj fazi.

"Razumijemo njihovu želju za drugačijim pristupom, no riječ je o složenim pitanjima na kojima će još trebati raditi", rekao je neimenovani kraljevski izvor.

Britanski mediji pišu o "dubokom kraljičinom razočarenju" i idu toliko daleko da slučaj uspoređuju s abdikacijom Edvarda VIII. zbog ženidbe s Wallis Simpson, razvedenom Amerikankom - poput  Meghan.

"Ništa joj nisu rekli", piše tabloid Daily Mirror.

"Kraljica će zbog ovoga biti očajna", dodaje Telegraph. "Njoj je Harry jako drag, ali kako god željeli prezentirati ovaj slučaj, ona će ga shvatiti kao bijeg od obaveza".

Times smatra da postupak Harryja i Meghan "ima sva obilježja sebičnosti i naglosti po kojoj je Harry zloglasno poznat".

Ali mediji iznad svega kao veliko licemjerje kritiziraju njihovu želju da budu financijski neovisni. Kraljevska apanaža, koje se žele odreći, samo je pet posto njihovih službenih troškova. Ostalo im plaća Harryjev otac, princ Charles, od prihoda sa svojih privatnih imanja.

Istodobno će troškovi njihova osiguranja, budu li živjeli na dva kontinenta, iznimno porasti. A to plaćaju porezni obveznici. Baš kao što su platili 2,4 milijuna funti za nedavnu obnovu njihove rezidencije.

Harry (35) i Meghan (38) vjenčali su se u svibnju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo djete, Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora za kojeg Harry nije želio kraljevsku titulu.

Par je posljednjih mjeseci govorilo o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovom funkcijom.

Priopćenje su objavili  nakon povratka iz višetjednog boravka u Kanadi gdje su proveli božićne blagdane s Archiejem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

princ harry, velika britanija