Svijet

VIRUS: U Kini još 17 slučajeva zagonetne upale pluć

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kina je u nedjelju izvijestila o još 17 slučajeva upale pluća uzrokovane novim sojem koronavirusa, izazivajući zabrinutost dok se zemlja priprema za proslavu kineske lunarne nove godine kada većina stanovništva putuje.

Troje od tih pacijenata je ozbiljno bolesno, navodi se u priopćenju wuhanskog gradskog zdravstvenog povjerenstva.

Ukupni broj pacijenata zaraženih tom bolešću u Kini, a svi se nalaze u Wuhanu, gradu u središnjem dijelu zemlje, sada se popeo na 62. Dvoje je umrlo.

Novih 17 pacijenata počelo je prije 13. siječnja pokazivati simptome kao što su vrućica ili kašalj, kaže se u priopćenju.

Kineska lunarna nova godina je jednotjedni praznik koji ove godine počinje 24. siječnja.

Novi virus pripada velikoj obitelji koronavirusa u kojoj je i teški akutni respiratorni sindrom (SARS). On je ubio gotovo 800 ljudi širom svijeta tijekom epidemije 2002/2003. koja je također započela u Kini.

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak da će na svoje tri zračne luke početi detaljnije pregledavati putnike iz Wuhana ne bi li otkrili one koji bi mogli imati simptome groznice.

Iako stručnjaci kažu da novi virus nije tako smrtonosan kao SARS, malo se zna o njegovom porijeklu i nejasno je može li se prenijeti s čovjeka na čovjeka.

Tajland je prijavio dva slučaja virusa, a Japan jedan.

Svi dosadašnji slučajevi uključuju ljude koji ili žive u Wuhanu, ili su putovali u taj grad.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLEST, VIRUS, KINA