Hrvatska

STANJE U PROMETU: HAK: Olujni vjetar na dijelovima autocesta A1 i A6

Piše: PolitikaPlus

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranskoj  magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene te lokalnoj cesti LC 58107 Križišće-Kraljevica.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.

Vlažnih i skliskih kolnika ima u većem dijelu unutrašnjosti, a zbog rosulje koja se ledi u dodiru s tlom moguća je mjestimična poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog najavljene promjene vremena sa snijegom i susnježicom, osobito u Lici i Gorskom kotaru, ali i u nizinskom dijelu unutrašnjosti te kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom. Zbog navedenog, moguća je poledica i stvaranje snježnog pokrivača, a u priobalju i jak vjetar.

HAK apelira na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, da na put ne kreću bez propisane zimske opreme te daju prednost prolaska vozilima zimske službe.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati obaveznu zimsku opremu na sljedećim cestama u Lici: Čeglje-Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Ondić, Korenica-Lički Osik-Karlobag, u mjestu Poljanak, Špilnik-Korenica, Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, Selište Driježničko-Prijeboj, čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, Bijelopolje-Donji Lapac, i sve lokalne i županijske ceste nadcestarije Korenica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROMET, HAK