Svijet

NJEMAČKA: Berlin u nedjelju domaćin novog pokušaja mirovnih pregovora o Libiji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka je u nedjelju domaćin mirovne konferencije o Libiji, tjedan dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu polučili značajniji napredak u rješavanju višegodišnjeg sukoba u toj zemlji. 

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Kaleda Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

General Haftar, koji od travnja 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, očekuje se na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja se organizira na inicijativu UN-a.

Ondje bi trebao biti i njegov glavni protivnik Fajez al-Saraj, predsjednik vlade nacionalnog jedinstva.

Dolazak u Berlin potvrdili su turski, ruski i francuski predsjednici Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Emmanuel Macron te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Haftar je u nedjelju otputovao iz Moskve ne potpisavši dogovor o primirju, za razliku od Fajeza al-Saraja. 

Glavna zadaća konferencije je učvrstiti mir, a napose spriječiti strano upletanje u Libiju, pa i kroz vojnu pomoć. U tom smislu, sudionicima će se predložiti uvođenje embarga na oružje, priopćio je Berlin.

Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih tjedana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). 

Dužnosnik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju, pišu novinari koji prate američku delegaciju na konferenciji u Berlinu. 

"EU ima "povijesnu" dužnost podržati libijsku vladu nacionalnog jedinstva (GNA)", napisao je Erdogan u subotu u listu Politico i dodao da je mirovna konferencija u Berlinu "vrlo važan korak" u tom smjeru.

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su u subotu glavne naftne terminale na istoku Libije. Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih Haftaru.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je izrazio nadu  da će mirovna konferencija rezultirati napretkom prema rješavanju sukoba.

"Najvažnije je da se nadgleda primirje", dodao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROVNI PREGOVORI, LIBIJA, KOFERENCIJA